Eerste indruk: Panasonic VT50 en WT50

Eerste indruk: Panasonic VT50 en WT50

08-06-2012 07:01 Laatste update: 28-04-2018 17:40

Nog geen oled bij Panasonic. Hun nieuwe lijn smart plasma- en led tv’s weet evengoed te imponeren.

Wie vandaag de dag een plasma-tv wil kopen, komt waarschijnlijk bij Panasonic uit. Het Japanse bedrijf blijft nog altijd schaven aan de inmiddels erg volwassen techniek die door veel concurrenten voor oled aan de kant wordt gezet. Ik bekeek de 65 inch Smart Viera VT50, een toestel met de diepste zwarten die ik in tijden zag. En dat was bij daglicht in een ontzettend heldere ruimte, kun je nagaan.

De VT50 heeft volgens Panasonic een 30 procent helderder scherm dan zijn voorganger. Niet door lomp geweld, maar door een serie slimme innovaties. Om te beginnen ligt er een nanocoating over het scherm. Opgebouwd uit minuscule tunneltjes ketst de laag licht van buiten vroegtijdig af waardoor veel diepere zwarten mogelijk zijn, ook bij daglicht. Als altijd bij plasma’s is ook het contrast van de VT50 ongelooflijk hoog.

Een nadeel dat plasma-tv’s hebben, is dat pikzwarte oppervlakken vroegtijdig grijzig worden, zeker wanneer het contrast op beeld omhoog gaat. Panasonic heeft dat aangepakt en dat is te zien: een testfilmpje van een skyline tegen pikzwarte nacht toont nagenoeg geen overgang. De grens helwit-pikzwart is werkelijk vlijmscherp, ook bij snellere beweging. Daarnaast is de grijsweergave flink verbeterd: de VT50 kan liefst 24,576 gradaties aan grijstinten tevoorschijn toveren.


De 3D bril is opvallend licht en heeft ook een 2D optie voor 3D haters

De VT50 blinkt niet alleen uit in pikzwart en grijs: ook in kleur is het scherm ongelooflijk sterk. De kleurintensiteit is hoog zonder dat die ooit overstuurd of nep overkomt. De kijkhoek maakt hierbij geen enkel zichtbaar verschil, zelfs vanuit een haast onmogelijke hoek zijn de kleuren knallend en levensecht.

Ook in 3d blinkt de VT50 uit. Door de hoge beeldverversing zie je met de relatief lichte actieve bril op je neus geen enkele crosstalk. Niet geheel toevallig presenteerde Panasonic deze tv tijdens tennistoernooi Roland Garros. Die tenniswedstrijden zijn in native 3d te bekijken. En hoewel niks boven the real thing gaat, was de spannende pot Federer – Del Potro in 3d op de VT50 de meest realistisch ogende sportwedstrijd die ik ooit op een beeldscherm heb gezien.

Ook op gebied van lcd blijft Panasonic schaven. Dit jaar is de WT50 hun lcd-topmodel. Ook hier een serie subtiele verbeteringen. Zo zijn de kristallen in het scherm anders gerangschikt, wat volgens Panasonic voor een grotere kijkhoek zorgt. Dat klopt, voor een lcd is de kijkhoek uitstekend, kleuren ogen nagenoeg gelijk vanuit elke hoek en nooit oogt het beeld uitgevaagd. Al wordt ook deze lcd wat dat betreft met gemak door Panasonics plasma van de mat geveegd.


WT50 met geinige boemerangvoet en flinterdunne rand

Wat snelle beelden betreft: Panasonic claimt met een scansnelheid van 1,4 miliseconden de snelste van de industrie. Crosstalk is in ieder geval niet bewust waar te nemen. Interessanter is de backlight scanning van de WT50. Want hoewel het paneel een prima 200Hz voortbrengt, gaat de backlight scanning volgens Panasonic met een snelheid van 1600Hz. Dit zou soepelere weergave van snel bewegend beeld moeten opleveren. Een tenniswedstrijd zag er met het blote oog bepaald niet verkeerd uit. Maar of het veel beter is dan wat concurrenten op het vlak van led-lcd doen zou ik zo niet durven zeggen.

Zowel de VT50 plasma als de WT50 led-lcd zijn smart tv’s. Panasonic experimenteert niet halsoverkop in het rond met technieken als stem- en bewegingsbesturing. Wel kan je hun nieuwe tv's vrij uitvoerig besturen met de Viera Remote app. De app detecteert alle media die op bijvoorbeeld je iPad staat.

Door middel van Swipe&Share ‘gooi’ je met een simpele zwiep je media en websites van je smartphone of tablet naar een Viera tv. Het gaat in principe net zo makkelijk als Apple's AirPlay maar werkt alleen vanuit de Viera remote-app wat het toch wat minder intuïtief maakt.

Toch vind ik dat Panasonic punten scoort met de over het algemeen eenduidige en overzichtelijke besturing. Dat is bij de concurrenten nog wel eens anders. Ook multitasken tussen apps gaat erg snel op de de Smart Viera tv’s. Volgens Panasonic is dit omdat de apps in de cloud staan en er daardoor meer ruimte overblijft om te cachen. Je kunt ook eindeloos apps installeren omdat er geen geheugen is dat volloopt.

De WT50 lcd’s zijn al verkrijgbaar in 42, 47 en 55 inch. De VT50 plasma kun je kopen in 50 en 55 inch. De 65 inch waar ik naar loerde, ligt over twee weken in de winkel. Die 65 inch knoepert gaat je bijna vierduizend euro kosten. Interessanter zijn de 55 inch modellen van de WT50 en de VT50. Die kosten beide zo’n 2500 euro. Wie niet veel om de toch al flink verbeterde energieconsumptie van een plasma geeft, zou ik zonder twijfel de VT50 aanraden, Panasonics beste plasma ooit.