Eerste indruk: Playstation Vita

Eerste indruk: Playstation Vita

16-03-2012 09:48 Laatste update: 28-04-2018 18:42

De Playstation Vita is de Porsche onder de handheld game-apparaten. Met wat slimme sociale functies.

In een Uitpakparty kwam de Playstation al eerder aan bod. Game-blogger Bastiaan onderwerpt 'm aan een gedetailleerdere test.

De iPhone en iPad hebben ervoor gezorgd dat de handheldmarkt compleet is veranderd. Spelletjes om onderweg te spelen kosten niet langer 40 euro maar slechts 79 cent, en worden ondertussen door iedereen met een telefoon gespeeld. Door deze zakspelletjes verwachten we inmiddels dat een level van een spel met een tap op een icoon speelbaar is en snel is af te ronden.

De Playstation Vita is daarom een bijzonder apparaat. Veel van de spellen die op dag één te koop zijn, richten zich op lange spelervaringen, zoals je ze ook kent van de Nintendo Wii, Xbox 360 en Playstation 3. Sony lijkt daarmee de concurrentie met Apple te mijden. Fysieke knoppen maken de spelervaring traditioneler. Tegelijkertijd biedt de Vita wel de mogelijkheid om deze kleinere spelletjes te spelen.

Specs
Je vindt in de Vita twee touchscreens (voor en achter), een bewegingssensor, gps, twee analoge sticks, een richtingsknop, twee triggers en de vertrouwde vier knoppen van de Playstation-controller. Leg je 50 euro extra neer, dan krijg je daar een 3G-antenne voor mobiel internet bij. Hardwaretechnisch zit er genoeg in de handheld om de beelden van de Playstation 3 te evenaren, hoewel het aan de ontwikkelaar is om dit er uit te krijgen. WipEout 2048 is de vergelijking waard, maar Uncharted: Golden Abyss oogt op de Vita iets karteliger dan op zijn grote Playstation-broer.

Om een spel op de Vita te spelen, moet je deze eerst installeren. Dit kan op twee manieren: je kunt een speciale flashcard met een spel bovenin de Vita steken, of je kunt hem kopen in de Sony Entertainment Network Store (SEN, voorheen PSN). Gezien ieder spel een (soms kleine, soms grote) installatie vereist, heb je wel een memorycard van Sony nodig. Deze worden los naast de Vita verkocht, waardoor de minimumprijs van 250 euro toch nog een stukje hoger uitkomt. Een redelijk geheugenkaartje kan je meer dan 50 euro kosten.

OS
Misschien wel belangrijker dan de specs is het besturingssysteem dat je op de Vita vindt. Sony heeft een eigen OS ontwikkeld, dat lijkt geïnspireerd door iOS en Android. Desondanks biedt Sony een paar eigen functies.

Een opgestarte Vita toont een lijst met cirkelvormige icoontjes, verspreid over meerdere pagina's. Door naar boven en beneden te vegen, ga je naar een andere pagina. In deze lijst vind je naast je geïnstalleerde games mogelijk ook een aantal apps: hiermee kun je onder andere Twitter, Facebook en Foursquare gebruiken op je Vita. Door niet naar boven of beneden te vegen, maar van rechts naar links, kom je terecht bij je openstaande apps en spellen. Sommige hiervan kunnen in de achtergrond blijven draaien terwijl je iets anders doet, zodat je bijvoorbeeld kunt twitteren tijdens het spelen.

Het standby-menu voor in de achtergrond draaiende spellen toont door naar beneden te navigeren informatie van vrienden op SEN die dezelfde games spelen. Hier zie je wanneer je ene vriend is begonnen met spelen, wanneer de ander een achievement haalde en hoe lang iemand al bezig is. Dit zorgt ervoor dat je constant een idee hebt van waar je vrienden mee bezig zijn, zelfs als het spel geen gebruikmaakt van ranglijsten om scores bij te houden.

Waar de Playstation 3 je laat wachten totdat een update is geïnstalleerd, begint de Vita op de achtergrond met downloaden waarna je kunt gaan spelen. Zodra de update binnen is, wordt daar melding van gemaakt, waarna je de optie hebt om te stoppen met spelen en deze te installeren. Een kleine verandering, maar gezien de frustraties rond het updateproces van de Playstation 3 een gigantische vooruitgang.

Eén van de vooraf geïnstalleerde apps is Near, waarmee je kunt zien wie er in jouw directe omgeving ook een Vita heeft. Door op een gebruiker te drukken, krijg je zijn profiel te zien met onder andere zijn gespeelde games. Je kunt ook aangeven wat je van een spel vindt met een aantal emoticons. Opvallend is wel dat er alleen maar positieve emoties op de lijst smileys staan. Kritiek op een minder leuke game moet je nog steeds kwijt op forums en sites.

Conclusie
De Vita is alles wat gamers wilden van de Playstation Portable: een krachtigere handheld met twee analoge sticks. Hardwaretechnisch is het de Porsche onder de handhelds. Een touchscreen biedt de geneugten die wij van iPhone-gaming gewend zijn, terwijl een uniek besturingssysteem je constant op de hoogte houdt van de voortgang van je vrienden. Dat laatste is misschien wel het meest indrukwekkende segment van de Vita: sociaal gamen was nooit eerder zo op hardcore gamers gericht.

Faalt de Vita, dan ligt het niet aan Sony: deze handheld biedt alles wat je zou verwachten van een handheld voor hardcore gamers. Het is alleen afwachten of er nog vraag is naar een handheld voor ouderwetse gamers.