Eerste indruk: Samsung Omnia 2

Eerste indruk: Samsung Omnia 2

29-10-2009 17:15 Laatste update: 29-04-2018 08:37

Corrie Gerritsma

Samsungs Omnia 2 is echt een alleskunner. Hij heeft de juiste specs en toepassingen, maar navigeren kan beter.

De Samsung Omnia 2 i8000 is een van de recent uitgekomen telefoons met het nieuwe besturingssysteem Windows Mobile 6.5. Het toestel is de opvolger van de populaire Omnia i900, die bij de Telecom Awards dit jaar twee prijzen won: voor beste overall telefoon en beste smartphone. Is dat ook weggelegd voor de i8000?

Het uiterlijk van de Omnia 2 wordt voornamelijk bepaald door het touchscreen van 3,7 inch en de kubus-interface die we ook kennen van de Samsung Jet, een knop in de vorm van een 3D kubus waarmee je de multimediafuncties snel kunt starten. Qua specificaties heeft het toestel eigenlijk alles wat je wenst: 3G internet, wifi, bluetooth, 5-megapixelcamera met led-flits voor foto's en video en zelfs een extra camera voor beeldbellen.

Ook qua toepassingen en navigatiemogelijkheden is het toestel zeer uitgebreid. Misschien wel te uitgebreid. En dan doel ik vooral op de navigatiestructuren. Na twee dagen navigeren ben ik er nog steeds niet uit wat de handigste manier is. Er is namelijk heel veel te doen op de Omnia 2, en ook nog eens op meerdere manieren.

Aan de linkerkant van je homescreen vind je een uitklapbare balk met allerlei widgets. Deze kun je naar keuze op je homescreen zetten. In totaal kun je drie homescreens gebruiken, waar je met een sleepbeweging tussen kunt wisselen. Er zijn bijvoorbeeld widgets van Buienradar, Nu.nl, Facebook en YouTube. Prima. Maar minder handig is dat sommige widgets je halve scherm in beslag nemen, zoals de Google-widget en connectie-widget. Standaard vind je op de eerste pagina ook nog een widget die een overzicht geeft van je sms'jes en oproepen en onderaan een menu waar je vijf functies aan toe kunt voegen. Bijvoorbeeld mail, agenda en de fotocamera. Een volle boel dus, al kun je je scherm natuurlijk zo clean laten als je zelf wenst.

Druk je op de kubus-knop, dan kom je in een overzichtsmenu met iconen verspreid over vier schermen: mijn menu, multimedia, internet en kantoor. Je kunt zelf aangeven welke toepassingen je op welk scherm wilt hebben. Onderin het menu heb je een knop om naar 'de kubus' te gaan, waar je je games, films, muziek en foto's vindt.

En dan zijn we nog niet klaar met iconen en schermen. Klik je linksboven op het Windows-logo, dan krijg je opnieuw een scherm met iconen voorgeschoteld. Dit keer allemaal in één venster in een volgens mij willekeurige volgorde. Opera browser, memo's, radio, muziekapplicatie Midomi, een RSS-lezer, pdf-lezer van Adobe, Microsoft Office, een applicatie om je communities te beheren, enzovoort.

Je kunt natuurlijk bepleiten dat de gebruiker zo lekker zelf kan kiezen op welke manier hij een applicatie zoekt en start, maar ik vind het onoverzichtelijk. Minimaal een van de menu's had achterwege gelaten kunnen worden. Maar misschien was er geen keus en komt het omdat Samsung zijn eigen Touchwiz-interface over Windows heeft heen gelegd.

Over het touchscreen, daar moet je wat mij betreft iets te hard op drukken om dingen gedaan te krijgen. Mijn verwende iPhonevingers kunnen daar niet zo goed mee overweg. Ik ben gewend aan tikken en vegen in plaats van drukken en duwen. Ook een gebrek is de tijd die het duurt om het toestel uit de slaapstand te krijgen. Dat kan sneller jongens.

Verder is er nog heel veel te zeggen over wat de Omnia 2 allemaal kan: alles wat je wilt. En dat wordt alleen nog maar meer als Windows Marketplace uit gaat breiden met steeds meer nieuwe apps.