Eerste Indruk: Sennheiser Urbanite XL Wireless

Eerste Indruk: Sennheiser Urbanite XL Wireless

07-05-2015 14:18 Laatste update: 28-04-2018 00:07

Deze goed klinkende draadloze Sennheiser-koptelefoon heeft touchbediening op de schelp. Maar werkt dat wel goed?  

Ik ben geen audiofiel maar wel een fervent 'gemakofiel'. Een simpele bediening en zo min mogelijk draadjes en ik ben een tevreden mens. Geen wonder dat ik gecharmeerd ben van de Parrot Zik, een draadloze bluetooth koptelefoon waarmee je heel simpel met tikken en vegen van je vinger op de rechter oorschelp je muziek of een binnenkomend telefoongesprek kan bedienen. Parrot zette met deze ‘touchschelp’ bediening een jaar of wat geleden de trend.

Wat ik echter minder vond, met name bij de Zik 2.0, is dat de batterijduur nog steeds beperkt was tot zo'n 6 uur. Hij draait immers nog steeds op het niet zo zuinige Bluetooth 3.0, een gemiste kans. Want met Bluetooth 4.0 kan je de batterijduur aanzienlijk verlengen.

Accduur van 25 uur

Dat bewijst de Sennheiser Urbanite XL Wireless wel. Die draadloze Bluetooth 4.0-koptelefoon gaat zo rond de 25 uur mee. Ik heb hem nu een week of vier in gebruik en hij heeft mede dankzij de batterijduur de rol van de Parrot Zik 2.0 overgenomen.

De Urbanite heeft ook touchschelp-bediening maar die kan echter niet tippen aan die van de Parrot. De reden is simpel. De hele rechter oorschelp van de Parrot is aanraakgevoelig waardoor je deze met gemak blindelings bedient. Op de Urbanite is alleen het relatief kleine rechthoek vlak van een centimeter of 4 bij 2 aanraakgevoelig. Dat betekent dat je vooral in het begin vaak met je vinger misprikt. Het is gewoon een kwestie van wennen.

Irritant

Ondanks dat de 'touchschelp' een stuk kleiner is dan die van de Zik 2.0 levert hij vaak problemen op bij het beter-op-je-hoofd zetten van de koptelefoon. Vrijwel iedere keer dat ik de koptelefoon met mijn handen comfortabeler op mijn hoofd verplaats, raakte ik per ongeluk de touchschelp aan en gaat de muziek op pauze. (een tik is afspelen of pauze).

Nog irritanter is dat als je een film zitten te kijken op een iPad of iPhone. iOS geeft altijd voorkeur van draadloze bediening aan hun muziekspeler. De film gaat dan op pauze en Apple's muziekspeler begint een deuntje af te spelen. Heel irritant. Op zich heeft de Zik er ook last van, maar op de een of andere manier is die minder gevoelig en was ik dat probleem nog niet tegen gekomen.

Klinkt mooi en neutraal

Wat me daarentegen zeer prettig verbaasde was de geluidskwaliteit. De Zik 2.0 klinkt in mijn oren heel goed maar de Urbanite klinkt veel beter. Dat verschil zit hem mogelijk in de noise cancelling hard- en software van de Zik 2.0. Het geluid van de Urbanite wordt niet vervuild door noise cancelling hard- en software. Het eindresultaat is een koptelefoon die over het hele bereik mooi en neutraal klinkt.

Ben je een basliefhebber, dan vind je de Urbanite waarschijnlijk te karig aan de onderkant. Sennheiser beweert in hun marketing dat hij een 'enorme bas' levert maar dat 'enorm' mag er gerust af. Hij levert gewoon prachtige volle bas op zonder dat mijn bril a la Beats mee gaat resoneren. Uiteraard, smaken verschillen.

Comfortabel

Urbanite's schelpen scharnieren en kan je inklappen om hem makkelijker mee te nemen. Al met al is de bouwkwaliteit zeer goed en degelijk te noemen. Bovendien houd ik van het minimalistische ontwerp. Hij is bovendien comfortabel, zelfs een brildrager als ik kan hem uren achter elkaar dragen zonder pijn achter de oren van de brillenpoten.

Hij ondersteunt NFC voor makkelijk Android pairen en je krijgt er audiokabel met ingebouwde afstandsbediening bij voor het bedraad luisteren. Die zal je echter niet snel nodig hebben omdat de batterij zo lang meegaat.

De Urbanite Wireless kost 279 euro. Dat is minder dan de Zik 2.0, maar het blijft een smak geld. Kortom, ga eerst luisteren voordat je hem aanschaft. Hopelijk verbetert Sennheiser in de volgende versie de gevoeligheid van de touchschelp. Dan heb je echt een top-notch wireless koptelefoon.

Lees ook:

Eerste indruk: Parrot Zik 2.0-koptelefoon

Van deze koptelefoon kies je zelf de onderdelen