Eerste indruk: snoerloze Dyson voor grof vuil

Eerste indruk: snoerloze Dyson voor grof vuil

11-06-2015 06:34 Laatste update: 27-04-2018 23:36

De Dyson V6 Fluffy is een snoerloze stofzuiger voor de vloer, het plafond en de auto die ook grof vuil opzuigt.

Huishoudelijke ergernis: tijdens het stofzuigen kom je pinda's of rozijnen of iets anders van formaat tegen. Je probeert tegen beter weten in de brokken met de stofzuiger op te zuigen. Je duwt de dingen wat voor je uit, schuift ze wat rond, tot dat je al deppend probeert ze in de buis te laten verdwijnen. De man - die hier de vloeren doet - roept het al tijden: "Waarom maken ze geen gleuf aan de voorkant waardoor je alles opzuigt."

Misschien omdat het bijna vaderdag is, maar Dyson heeft geluisterd. De snoerloze stofzuiger Dyson V6 Fluffy zuigt ook grof vuil.

Grofvuilzuiger

Hele brokken knäckebrod van toch zeker 2 bij 3 cm verdwenen in één keer rollen in het apparaat. De Fluffy kan grover vuil opzuigen omdat de zogenaamde vloerzuigmond aan de voorkant een gleuf heeft. Zo'n gat aan de voorkant was eerder niet mogelijk omdat je daarmee de 'seal' verbreekt waardoor je valse lucht aanzuigt en zuigkracht verliest. Dyson zou Dyson niet zijn als ze daar niet iets op konden verzinnen: voila de Fluffy ronddraaiende borstel.

Nieuw: de ronddraaiende zachte roller voor harde vloeren

Fluffy lijkt nog het meest op een verfroller. Maar dan een gemotoriseerde verfroller (nog zo'n goed idee dat op uitvoering wacht?), waardoor de rol goed afsluit en geen zuigkracht verloren gaat. De rode en paarse nylonvacht worden gescheiden door iets langere zwarte carbonfiber haartjes. Dyson ontwikkelde de kop voor houten vloeren, maar hier thuis werd de deurmat minstens net zo goed van modder ontdaan als met mijn trouwe Nilfisk. Maar nu verdwenen dus ook de grote stukken.


Stoer of suf met het stofpistool?

Nogal suf: wie de nieuwe snoerloze Dyson in handen krijgt, wil met twee handen de stang vasthouden zoals je dat gewend bent. Hoeft helemaal niet, één hand is voor dit stofpistool voldoende, zodat je die ander nonchalant in je zak kunt steken, je koffie kunt meenemen of nog even op je mobiel je boodschappenlijstje bijwerken (trouwens: geen stofzuigerzakken bij de boodschappen).

Dat er geen los apparaat meer op de grond staat maakt dat het zuigen van de trap een stuk eenvoudiger is. Ook kun je achter de bank of het plafond zuigen zonder dat de lengte van de slang je beperkt. Onderstaande dame demonstreert het probleem.

Hoe lang en hoe ver gaat de batterij mee?

Snoerloos betekent dat deze stofzuiger een batterij heeft. De capaciteit van die accu is een heikel punt waar Dyson wederom hard aan gewerkt heeft. De beloofde accuduur is 20 minuten. Dat klinkt veel te kort. In praktijk zoog ik hier 220 m2 en was hij nog niet leeg. Dus ik heb hier nog minuten met één hand zitten tikken met het stofpistool in de andere hand om toch tot het punt van een lege accu te komen. Dat komt omdat hij alleen aanstaat als je de knop ingedrukt houdt, waardoor de netto zuigtijd telt en niet de tijd die je zelf aan het zuigen besteedt.

Target cleaning

Opladen kan met een snoertje dat vergelijkbaar groot is als dat van je telefoon. Opladen duurt 3,5 uur, wat lang wachten is als je, net als ik, de lege batterij niet aan ziet komen. Dat kun je dan ook voorkomen, door hem al voordat hij leeg is bij te laden. Daarnaast is er een heus docking station, waarmee je je stofpistool aan de muur ophangt zodat hij altijd volgeladen is en altijd binnen handbereik.

Want zo blijkt het te werken: als er iets valt pak je even snel het apparaat, in plaats van dat je eens per week een grote ronde doet. Target cleaning, noemen ze dat. En wij thuis zijn nu target cleaners.

Onder de motorkap

De Dyson Digital V6 Motor is vooral lichter en kleiner. Hij drijft een kleine turbine aan tot een snelheid van 110.000 toeren per minuut. Ter vergelijking: conventionele motoren maken 25.000 toeren per minuut, F1-motoren maken er 19.000 en straalmotoren 17.000. Die snelheid maakt dat er elke minuut 15 liter lucht het transparante reservoir in wordt gezogen, waar het stof uit de lucht wordt geslingerd. Ik hoef niet zo nodig te zien wat er zoal op de grond rondzwierf. Gezien de bekendheid bij de consument van dit stofzuigerzakloze cycloonsysteem mag het inmiddels van mij weer onzichtbaar worden.

Conclusie

De Dyson Fluffy deed mij realiseren dat je al jaren dingen doet die eigenlijk beter moeten. Dat je die rijst meerdere keren op moet deppen om het weg te werken. Dat het rete-irritant is dat je terug moet lopen naar het stopcontact als je snoer korter is dan je kamer. Dat je die knop op de zuigmond blijft intrappen omdat het ding telkens uit de stand voor 'harde ondergrond' klapt. Dat de trap zuigen met de hele stofzuiger in je andere hand niet handig is. Dat dat enorme apparaat dat je helemaal niet zo vaak gebruikt wel een hele kast vult. Je nam het jaren voor lief, maar het hoeft dus niet.

Bij ons thuis is de Nilfisk voorlopig naar de kelder verhuisd en zuigen we alleen nog snoerloos. Tot nu toe blijkt de Dyson V6 Fluffy prima te voldoen als heuse stofzuiger die ook nog kruimeldief is.

De adviesprijs is 429 euro, maar je vindt hem te koop voor 375 euro. Da's een hoop geld. Het maakt het leven van degene die verantwoordelijk is voor de vloeren wel een stuk aangenamer. En dat is ook wat waard.


Lees meer reviews in de rubriek Eerste Indruk