Eerste indruk: Sonos Playbar

Eerste indruk: Sonos Playbar

15-02-2013 10:04 Laatste update: 28-04-2018 13:32

Teun van den Neste

Sonos brengt begin maart een soundbar uit. Bright bezocht het researchlab van Sonos en kreeg de nieuwe Playbar vast te zien en horen.

Genoeg keuze tegenwoordig als het om soundbars gaat. In een deathmatch vergeleken we er onlangs een paar. Idee is dat je met een soundbar minder speakers nodig hebt om toch een tof geluid uit je platte tv te horen. Sonos - bekend om het streamen van muziek via wifi - breidt zijn collectie nu ook uit met een soundbar.

Het Californische bedrijf Sonos werd in 2002 opgericht door vier hifi-liefhebbers. Sonos wilde aan de slag met internetradio. Toen al werd er door de oprichters geroepen dat 'over vijf jaar iedereen muziek zou streamen. Dat ‘iedereen’ is misschien wat optimistisch geweest, maar met diensten als Spotify en Deezer maken steeds meer muziekliefhebbers gebruik van streamingdiensten en daarvoor is Sonos een handige oplossing. Sonos brengt software en hardware bij elkaar. Met de Sonos-app (voor iOS of Android) voeg je je favoriete streamingdiensten toe en met de speakers en sub van Sonos speel je je muziek via wifi af.

Aan die speakers is nu dus een nieuwe telg toegevoegd. De Sonos Playbar is dan wel voor bij je tv, maar de soundbar is gemaakt met de moderne muziekliefhebber in gedachten. En daar onderscheidt Sonos zich van andere merken. Voor de audiofiel is het niet de beste geluidskwaliteit, maar ben je helemaal mee met smartphones en hou je van mooi vormgegeven hardware en fatsoenlijk geluid, dan is Sonos een goede oplossing.

Op zichzelf maakt de Playbar, volgens de makers het meest complexe toestel van Sonos, al een goede indruk. Door de zes mid-woofers en drie tweeters komt er genoeg geluid uit de strak vormgegeven soundbar. Rondzoevende kogels komen tot hun recht door de twee gekantelde tweeters aan de uiteinden, maar voor botsingen en explosies heb je er toch minstens de Sub bij nodig. Natuurlijk kan je de Playbar ook voor muziek gebruiken, maar net zoals bij films mis je bij nummers die wat meer bas nodig hebben toch de lage tonen. Als je er wat rustigere muziek op afspeelt komt de Playbar het best tot zijn recht. Een akoestische sessie van de Nederlandse band Room Eleven die tijdens het testen werd afgespeeld, zou je doen denken dat de zangeres voor je zit met haar gitaar.

Als je echt voor de 5.1 surround sound-ervaring wilt gaan, heb je nog een Sub en een paar Play 3-speakers nodig. Als die samen zijn aangesloten maakt het systeem van Sonos flink wat indruk. Doordat de software de hoge, lage en middentonen naar de meest geschikte speaker stuurt, krijg je een vol geluid om je heen. Dat ligt natuurlijk ook deels aan waar je de toestellen plaatst, maar aan de speakers gaat het zeker niet liggen.

Sonos heeft met de Playbar een mooi staaltje techniek neer weten te zetten. De speakers, met uitzondering van de twee tweeters aan de uiteinden, staan in een hoek van 45 graden als je de soundbar plat voor de tv neerlegt. Je hebt ook de mogelijkheid om de Playbar boven of onder je tv te bevestigen, waardoor de hoek van de speakers uiteraard verandert. Dat hebben ze opgelost met sensoren. De Playbar merkt in welke positie hij hangt waardoor het toestel het geluid aan kan passen aan zijn plaats. Mocht je hem willen ophangen, dan moet je de ophangset die beschikbaar is voor 39,99 euro wel apart aanschaffen. Dat is jammer, want je zou verwachten dat wat schroefjes en ijzeren plaatjes bij de prijs van 699 euro wel inbegrepen zitten.

En met dat prijskaartje is de alleenstaande Playbar toch aan de dure kant. Ter vergelijking: de winnaar van de soundbar deathmatch, de Yamaha YAS 101, ook een losse soundbar, kost 239 euro. Als je naar concurrenten kijkt die er ook nog een subwoofer bij leveren dan komt Sonos dicht bij de 1500 euro van de Bose Cinemate 1SR soundbar. De Sub kost namelijk ook 699 euro. Sonos moet het duidelijk hebben van de gebruiksvriendelijkheid van zijn app en de mogelijkheden om meerdere speakers via wifi met elkaar te verbinden, maar dat is dan ook goed uitgewerkt. Na een simpele plug and play kan je bijna gelijk aan de slag.

Ga je voor een losse soundbar die je enkel met een afstandsbediening bestuurt dan zijn er wellicht betere spelers op de markt. Maar als je niet zonder je Spotify of internetradio kan en gebruiksgemak belangrijk voor je is dan is de Playbar een uitkomst. Als je al andere leden van de Sonos-familie in huis hebt is de Playbar een mooie toevoeging. Het apparaat is vanaf 5 maart verkrijgbaar.