Eerste indruk: videodienst Play van KPN

Eerste indruk: videodienst Play van KPN

26-06-2015 13:44 Laatste update: 27-04-2018 23:05

Nóg een videodienst? Play van KPN hoopt zich tussen Netflix en andere diensten te nestelen, is daar ruimte voor?

Deze week toonde KPN voor het eerst zijn videodienst aan de pers. We kregen direct toegang tot de eerste bèta en hebben er inmiddels al even mee gespeeld.

Play

Play is een app die voor iedereen (niet alleen KPN-klanten) beschikbaar is en waarmee je niet alleen naar live-tv kunt kijken, maar ook naar on-demand series en films van bijvoorbeeld HBO. Met de dienst hoopt KPN voornamelijk jongeren aan te spreken die steeds meer naar videocontent op hun smartphone kijken, wanneer ze maar willen.

Bij het openen van de app kom je op het hoofdscherm, waar je content kunt 'ontdekken'. Hier staan populaire video's, nieuwe content en live-tv. Ook vind je er suggesties op maat, want het is de bedoeling dat KPN Play (net als Netflix) leert van wat je kijkt en leuk vindt. Een ouderwetse zenderlijst kan eigenlijk niet meer, vindt KPN, daarom komt content op volgorde van hoe interessant het voor jou is. Tegels van verschillende groottes maken het scherm speels maar overzichtelijk en laat content opvallen.

bekijk op YouTube

In het app-menu schakel je gemakkelijk tussen app-afdelingen als Live tv, Gemist, en On Demand.

1. Live tv

Live tv biedt 22 zenders zoals NPO 1, 2 en 3, maar ook MTV, Discovery, Comedy Central en drie HBO-zenders die je live kunt bekijken. Handig is de tv gids, waarmee je alvast kunt bekijken wat er vanavond op tv is. Nog handiger daarvan is dat je op programma's kunt tikken om ze op te nemen. Als je dan toch mensen wil aanspreken die on demand kijken, is dat wel zo'n goeie functie. In totaal kun je maximaal 200 uur opnemen in de bèta. Door video's te verwijderen maak je ruimte vrij.

2. Gemist

In de categorie Gemist biedt Play programma's van verschillende zenders. In de bèta zijn dat NPO 1, 2 en 3, SBS 6, Net5 en Comedy Central. Uiteindelijk kijk je van alle zenders video's terug tot zeven dagen terug, behalve van Discovery Channel. Bij de NPO-zenders is ook gesproken ondertiteling aanwezig.

3. On Demand

Bij Play On Demand vind je onder meer muziekspecials van tv-zender Xite en series van bijvoorbeeld Nickelodeon, Comedy Central en Discovery. Daarnaast kun je HBO On Demand bekijken, zowel films als series. Da's wel een wapenfeit, want zodoende kun je dus Game of Thrones, True Detective en andere hitseries kijken zonder dat je er een apart abonnement voor hoeft af te sluiten. Deze series mis je bijvoorbeeld bij Netflix.

Bèta

Play van KPN is duidelijk nog een eerste bèta waar nog van alles aan kan veranderen voor de release ergens in het najaar. Voor deze test werkte onder meer de Chromecast-functie nog niet. Ook de video's worden (nog?) in sd gestreamd, wat voor smartphone-schermpjes nog geen ramp is, maar uiteindelijk wil je alles natuurlijk in haarscherp hd op je tv kijken. Het is maar de vraag of dat er überhaupt komt, want een dienst als HBO Go heeft van zichzelf ook geen hd-content.

KPN Play lijkt een fijne afwisseling te gaan bieden tussen live tv en on-demand. De komende maanden test KPN de app met 500 gebruikers (aanmelden kan nog). Play moet in de herfst voor iedereen beschikbaar zijn. Een maandprijs is nog onbekend, maar HBO Go kost al 15 euro per maand. Het is mogelijk dat Play dus zelfs nog duurder gaat worden - en dan is het maar de vraag hoeveel mensen bereid zijn te betalen.

Lees ook: KPN toont tv-dienst Play