Eerste indruk: Waka Waka Power

Eerste indruk: Waka Waka Power

10-07-2013 15:39 Laatste update: 28-04-2018 11:28

Corrie Gerritsma

Met deze efficiënte zonnecellamp kun je je gadgets ook opladen als er geen stopcontact in de buurt is. Onmisbaar bij je campinggear.

Vorig jaar hoorde ik voor het eerst over WakaWaka. Een initiatief van het Haarlemse bedrijf Off-Grid Solutions dat de anderhalf miljard mensen op de wereld die afhankelijk zijn van gevaarlijke, vervuilende kerosinelampen wil voorzien van schone en veilige verlichting.

Ze ontwikkelden daarvoor de WakaWaka Light: de efficiëntste zonnelamp ter wereld (zo blijkt ook uit onafhankelijke tests). De lamp maakt gebruik van de zonneceltechnologie van het Nederlandse Intivation. Inmiddels is het 2013 en is er een tweede versie klaar: de WakaWaka Power. Deze geeft niet alleen licht, maar kan ook je smartphone of tablet opladen. Handig voor op de camping of op festivals.

Ik schafte hem aan via Kickstarter. Met die fundingsactie haalden ze 700.000 dollar op en doordat dit gekoppeld was aan een 'buy one, give one'-actie ontvingen tegelijkertijd 12.000 Haïtianen een WakaWaka Light. Met de goede bedoelingen van WakaWaka zit het wel goed (inmiddels worden ze ook naar Syrië gestuurd), maar werkt de zonnelader ook?

De WakaWaka Power heeft een robuust en opvallend uiterlijk. Hij meet 112 x 17 x 78 millimeter, weegt zo'n 200 gram en is uitgevoerd in zonnebloemgeel. De achterkant bestaat uit een zwartgrijs zonnepaneel. Aan de voorkant heeft de WakaWaka twee ronde ledlampjes en bedieningsknop die zelfs in het donker niet te missen is.

Op de bovenkant vind je rechts vier groene indicatorlichtjes die aangeven hoe vol de batterij is. Linksboven toont een rood knipperend ledje hoe snel de zon de batterij oplaadt. Knippert het lichtje traag dan gaat opladen langzaam, knippert het lichtje snel, dan vangt de zonnecel genoeg licht om de batterij efficiënt op te laden.

Over het ontwerp en de functionaliteit is goed nagedacht. Door aan de voorkant een klepje open te klappen, kun je de ledlamp op tafel zetten en als bureaulamp gebruiken. Ook zet je zo het zonnepaneel in de zon om op te laden. In dat klepje zit dan weer een gat ter grootte van een 2 euromunt. Plaats het om een flessenhals en je lamp staat hoger waardoor je een hele tafel kunt verlichten.

Druk twee keer op de grote knop en de lampjes gaan aan op z'n felst. Beter niet recht in kijken, kan ik je uit ervaring vertellen (WakaWaka betekent in het Swahili trouwens 'helder licht', daar is niets van gelogen). In deze stand gaat de batterij 20 uur mee. Om bij te lezen kan hij een standje minder fel (drie keer op de knop drukken) en gaat hij 40 uur mee. Als nachtlampje (vier keer drukken) brandt hij zelfs 200 uur op een keer opladen.

Als lamp heb ik hem eerlijk gezegd nog amper gebruikt. Wel als oplader voor mijn smartphone. Op de linkerkant van de WakaWaka zit ingang voor een mini-usb waarmee je hem - als je hem bij weinig zon als extra batterij wilt gebruiken - met een adapter op het stopcontact kunt aansluiten om op te laden. Aan de rechterkant vind je een usb-ingang waarop je de stekker van je smartphone kunt inpluggen om je smartphone op te laden. Een blauw ledje geeft aan of je smartphone ook daadwerkelijk oplaadt. Zo kom je er snel achter dat je - als je je smartphone aansluit - wel op de bedieningsknop moet drukken om het laden daadwerkelijk te starten. En zo simpel is het. De WakaWaka Power is sterk genoeg om je smartphone op te laden. Dankzij de zon. En dat voelt goed.

Omdat de zon niet continu even hard schijnt, er wolken zijn, de zon draait etc, is het niet makkelijk aan te geven hoe lang het duurt voor accu vol is. Wel weet ik dat het oplaadlampje op het zonnige Kreta een stuk sneller knipperde dan dat het hier in Nederland doet. Daar haalde ik makkelijk de drie groene ledjes (75% vol). WakaWaka geeft zelf aan dat de Power in New York (40 graden noorderbreedte) in zes uur tot 75% moet kunnen opladen. In Amsterdam (52 graden noorderbreedte) moet het makkelijk gaan tot 50% en gaat het laatste stuk in langzamer tempo. Helaas heb ik hem de afgelopen zonnige dagen niet buitengezet. Bright-hoofdredacteur Erwin neemt hem komende week mee naar de camping, we zullen zijn ervaring hier toevoegen.

Ook als je de WakaWaka Power middels mini-usb oplaadt in het stopcontact is het trouwens lastig alle vier de powerledjes op groen te krijgen. Het bedrijf stuurde hierover aan alle Kickstarter-backers een mail waaruit blijkt dat het lampje pas aangaat bij 100%. Die 100% haalt hij zelden, door het druppellaadmechanisme dat ervoor zorgt dat de batterij niet te vol kan raken. Daardoor fluctueert een volle batterij rond de 98% en zie je toch slechts drie ledlampjes aan waardoor gebruikers denken dat de batterij niet vol te krijgen is. In de nieuwe versie zullen er dan ook alnvier lampjes gaan branden bij 95% vol.

Klein puntje van kritiek trouwens: als je de usb-ingangen wilt gebruiken moet je het klepje van de WakaWaka omhoog zetten. Dat had misschien net iets mooier gekund. Voordeel is dan weer wel dat het klepje als het dicht zit als bescherming tegen stof en viezigheid voor de usb-ingangen zit.

Ga je vaak kamperen, vind je zonnestroom een prettige groene gedachte, en heb je af en toe behoefte aan een extra batterij voor je smartphone, dan is deze WakaWaka Power een prima aanschaf. De WakaWaka is verkrijgbaar in geel en zwart en kost 69 euro.