Eindelijk, roaming wordt in 2017 afgeschaft

Eindelijk, roaming wordt in 2017 afgeschaft

30-06-2015 08:29 Laatste update: 27-04-2018 23:05

Het had eigenlijk al dit jaar moeten gebeuren, maar vanaf half 2017 betalen we geen roamingskosten meer binnen Europa.

Lang is er gisteren vergaderd door de Europese ministers en het Europees Parlement. Eigenlijk wilden ze rond 17.00 uur klaar zijn, maar rond twee uur 's nachts was het akkoord daar toch eindelijk: een einde aan de roamingkosten. Eigenlijk zouden die extra kosten voor bellen, sms'en en internetten in het buitenland al dit jaar worden geschrapt. Maar de ministers van de verschillende Europese landen konden het niet eens worden over de plannen van de Europese Commissie.

Daarom staat het moment voor het verdwijnen van de roamingkosten voorlopig gepland voor juni 2017. De vertraging lijkt vooral te danken aan de telecomproviders, die het einde van hun melkkoe in zicht zagen komen maar zich toch zo lang mogelijk hebben verzet. Daar is Neelie Kroes, die de plannen in haar oude rol als Eurocommissaris voorstelde, niet blij mee.

Tegen BNR zegt Kroes 'buitengewoon teleurgesteld' te zijn de datum. "We hebben de Europese burger beloofd dat het veel eerder afgeschaft zou worden", aldus Kroes. De vertraging is volgens Kroes te danken aan de lobby van de grote providers. Die bekenden haar in vergaderingen al dat de roamingkosten inderdaad niet van deze tijd zijn, maar dat ze er tot het laatste moment voor zouden vechten.

Netneutraliteit

Daarnaast is er ook eindelijk overeenstemming over een Europese netneutraliteit. In Nederland hebben we die al, de Europese versie wordt wat milder maar overstemt onze huidige wet. Dat betekent dat telecomproviders straks toch bepaalde diensten voorrang mogen geven op hun netwerk, zoals bijvoorbeeld medisch verkeer. Ook zijn er in het Europese voorstel mogelijkheden voor deals tussen bedrijven en providers. Die kunnen bijvoorbeeld afspreken de verbruikte data van een dienst niet uit de bundel van de gebruiker te laten komen. In de huidige Nederlandse wet mag dat niet.

Het voorstel over netneutraliteit moet nog wel goedgekeurd worden door de ministers van de Europese landen. Dat had al veel eerder gekund, zegt CDA-europarlementariër Esther de Lange tegen NU.nl. "Nog een half jaar onderhandelen had geen beter akkoord opgeleverd", aldus de parlementariër.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake zegt teleurgesteld te zijn dat het Europese voorstel voor een afgezwakte netneutraliteit zal zorgen. "In de onderhandelingen moesten alle partijen water bij de wijn doen. Het is nu zaak om een veel ambitieuzere digitale markt voor Europa te realiseren", aldus Schaake.

Lees ook

Hekel aan roaming? Teken de petitie

Help! Onze netneutraliteit staat op de tocht

Onze netneutraliteit dreigt te verdwijnen