Energie uit kamerplanten laat de aarde draaien

Energie uit kamerplanten laat de aarde draaien

27-02-2013 16:15 Laatste update: 28-04-2018 13:32

Onder de titel PlantPower wordt in Wageningen gewerkt aan energie uit kamerplanten. Dat kun je in je eigen vensterbank zien.

PlantPower is energie die wordt opgewekt door planten. Dat werkt in het kort zo: een plant maakt onder invloed van daglicht koolhydraten (fotosynthese) aan. Wat hij niet zelf nodig heeft, wordt afgestoten in de grond waarin hij wortelt. Daar breken micro-organismen het overschot af waarbij elektronen vrij komen. Voilà, energie. Kost alleen maar daglicht en water.

In Wageningen experimenteert de groep PlantPower met het inzetten van levende planten als microbiologische waterstofcel. De groep ziet deze techniek als een mogelijke energievoorziening voor Europa. En daar kun je aan mee doen. Het ook uit Wageningen afkomstige Plant-e (plenty) van Marjolein Helder en David Strik verkoopt een kamerplant inclusief elektrakabeltjes en een wereldbolletje dat op eigen stroom ronddraait. Kost een flinke 71,39 euro maar dan krijg je ook een Bromelia of bananenplant van een centimeter of 60 hoog. En eigenlijk gaat het om je bijdrage aan de ontwikkeling van deze Plant power techniek. Plant-e droomt van elektriciteit opwekkende groene daken.

Ingewikkeld wordt het wel. Eerst hadden we het aardappel- of citroenexperiment waarbij stroom loopt tussen twee verschillende metalen. Daaruit volgde stroom uit grond (earth battery) zoals lamp Soil van Marieke Staps laat zien. Dan is er nog Tree Power, waar je in Bright 50 meer over leest. Volgens het MIT (Massachusetts Institute of Technology) genereren bomen kleine maar meetbare hoeveelheden stroom. Tussen een elektrode in de boom en een tweede (van hetzelfde materiaal) in de bodem kan 1,1 volt aan stroom opgewekt worden. Daar kun je nu Plant Power nog aan toe voegen.