Enorme iglo als opslagplaats

Enorme iglo als opslagplaats

03-12-2013 13:42 Laatste update: 28-04-2018 08:53

De TU in Eindhoven bouwt een iglo van 30 meter doorsnee als opmaat voor hallen in landbouw of offshore.

Een Nederlands team van vijftig personen gaat in het Finse Juuka de grootste ijskoepel ooit bouwen. De iglo heeft een diameter van dertig en een hoogte van tien meter.

De truc zit hem in het ijs. Dat wordt drie maal zo sterk door de toevoeging van zaagsel. Dat pykrete - zoals het vezelversterkte ijs heet - wordt in laagjes op een grote ballon met een net erover gespoten. Als het ijs stevig genoeg is, wordt de ballon eruit gehaald. "De crux van de laagjestechniek is dat telkens eerst een laagje droge sneeuw wordt opgespoten en daarna een mengsel van water met 10 procent zaagsel", zegt teamlid en TU/e-docent Arno Pronk.

De giga-iglo is niet alleen een publiciteitsstunt van mensen die graag met sneeuw spelen. "We willen laten zien dat je met dit ijs slanke, veilige en goedkope bouwconstructies kunt maken. Deze techniek maakt milieuvriendelijke toepassingen van seizoensopslag mogelijk in de landbouw en offshore-industrie." Het team denkt dat het met hun techniek mogelijk is nog veel grotere domes en andere vormen te gaan bouwen. "Een koepel van honderd meter is zelfs mogelijk. Maar productietechnisch zijn meer en zwaardere machines nodig om de sneeuw, het water en het zaagsel zo ver en hoog te spuiten." De hal is op 18 januari af. Dat zal een mooi feestje worden.