Europa schiet tekort bij recycling elektronica

Europa schiet tekort bij recycling elektronica

30-08-2015 20:55 Laatste update: 27-04-2018 22:03

Slechts één derde van de elektronica wordt in Europa volgens de regels gerecycled. Nederland kan een voorbeeld nemen aan Scandinavië.

Dat blijkt uit onderzoek (pdf) van de Verenigde Naties en Interpol. Zweden en Noorwegen doen het het best. Zij komen het dichtst in de buurt van de Europese doelstelling om 85 procent van alle e-waste (afgedankte producten met een stekker of batterij) op de juiste manier te recyclen. Roemenië, Spanje en Cyprus slagen er nog niet eens in om 20 procent van de elektronica goed te verwerken, terwijl Nederland in de middenmoot zit.

Volgens de onderzoekers werd in 2012 35 procent van alle e-waste (3,3 miljoen ton) op de juiste manier verwerkt. Dat houdt onder meer in dat zeldzame metalen zoals goud en zilver worden teruggewonnen en dat er bij de recycling op wordt gelet dat er geen giftige stoffen als lood of kwik vrijkomen.

Arme drommels

Hoewel er traditioneel veel aandacht is voor afgedankte elektronica die naar de derde wereld wordt verscheept waar arme drommels de spullen zonder goede veiligheidsmaatregelen uit elkaar moeten halen, komt dat volgens de onderzoekers slechts in beperkte mate voor.

Volgens het onderzoek wordt jaarlijks ongeveer 1,3 miljoen ton aan afgedankte producten naar buiten de EU geëxporteerd. In 70 procent van de gevallen gaat het daarbij om apparatuur die nog gewoon functioneert.

Verbod op cash

"De meeste illegale handel in e-waste vindt gewoon hier plaats en niet ergens ver weg in Afrika", verklaart de coördinator van het onderzoeksproject, Jaco Huisman, tegenover persbureau Reuters. Daarnaast worden veel waardevolle onderdelen uit afgedankte apparaten gestolen en belandt ook nog altijd een aanzienlijk deel gewoon in de vuilnisbak.

De VN en Interpol stellen voor om de bestaande regels voor recycling strenger te handhaven, een verbod in te stellen op het gebruik van cash bij de handel in metaal en consumenten beter voor te lichten over recycling. Zo weten veel mensen niet waar ze hun oude apparatuur kunnen inleveren.

Lees ook:

E-waste naar Afrika