Exoskelet zonder motor laat je langer lichter lopen

Exoskelet zonder motor laat je langer lichter lopen

03-04-2015 09:01 Laatste update: 28-04-2018 01:09

Middels een veringssysteem verbruik je met dit exoskelet 7 procent minder energie.

Alsof je een rugzak van 4 kilo afdoet. Zo omschrijven de Amerikaanse ingenieurs hun exoskelet voor de benenwagen in Nature. Het systeem van veren heeft dezelfde functie als de achillespees in de onderbeen en ontlast op deze manier de kuiten. Resultaat: lopen kost je 7 procent minder energie. “Een verbetering van de evolutie”, zegt leider van het onderzoek Gregory Sawicki. En een collega van hem: “Het kan even gewoon worden als een leesbril.”

Niet alleen roze-bril-toekomstmuziek

Mooie praatjes, natuurlijk, die ik normaal gesproken zou neersabelen met een cynische techbril. Ware het niet dat ik afgelopen week mezelf nog in een exoskelet heb gehesen bij de uitzending van BNR Eyeopeners. Het Nederlandse Laevo is nu al op de markt en helpt bij ‘gebukte beroepen’, oftewel sjouwers, verhuizers, stratenmakers en mensen in de zorg.

Het verschil was echt enorm

Eerst tilde ik een computersysteemkast op zonder dat ik het skelet aan had en daarna met. Een verschil dat je heel duidelijk kon voelen. Volgens oprichter Bouwewijn Wisse komt dit door de verplaatsing van het gewicht van je rug. “De systeemkast blijft even zwaar, maar je hoeft je eigen rug niet meer te tillen.”

Dit skelet van 1800 euro (“met twee weken verzuim heb je ’m eruit”) is al op de markt voor een redelijke prijs. Samen met het artikel in Nature lijkt het exoskelet nu echt serieus genomen te worden. Het kan ons leven letterlijk een stuk lichter maken.

De nieuwe norm

Wie weet word je over 30 jaar achteloos aangekeken als je niet in een high tech exoskelet loopt. Dat we tegen die mensen aankijken als ongezonde oenen, zoals we nu naar de McDonalds-types kijken. Dat we dan tegen elkaar zeggen: “Kijk daar eens, die prutser, daaro. Wat een aansteller, zeg, zo zonder exoskelet.”