Fixies rukken op in straatbeeld

Fixies rukken op in straatbeeld

21-07-2009 11:00 Laatste update: 29-04-2018 10:10

Edial Dekker

'Fixed bikes' zijn in Londen en New York al langer populair en duiken nu ook hier op. Kijk mama, zonder remmen!

Fixed bikes, of fixies, zijn fietsen met vast verzet (en zonder vrijloop). Net als bij racefietsen voor baanwielrennen draait het achterwiel gelijk met de pedalen. Met tegendruk kom je tot stilstand. De fiets kan hierdoor ook achteruit rijden. De fietsen worden ook gebruikt in trackracing. De veredelde racefietsen maken een snelle opmars in steden. Met fietscouriers als early adopters neemt de populariteit van de fixies ook toe bij andere subculturen. En niet geheel zonder weerstand.

Het straatbeeld van de hipster-wijk Shoreditch in Londen laat zien hoe populair de fietsen zijn. Zelfs Het Parool schreef vorige week dat je 'om de zoveel meter wel een hipster met een fixie in de hand ziet'. Net als in Berlijn is niet iedereen even blij met de gestripte racefietsen. Onder het mom van veiligheid confisqueert de politie in Berlijn alle fixed bikes die geen 'normale' remmen hebben. In Engeland is een voorrem en een fixed achterwiel vooralsnog voldoende om 'legaal' te zijn.

In Amsterdam maken de fixies ook deel uit van de underground scene. In Rotterdam is al een shop en nog dit jaar opent er in Amsterdam ook de eerste fixed bike shop. De beroemde en beruchte Monstertrack Alleycat race in New York heeft sinds enkele jaren ook een Amsterdamse equivalent. En net als de eerste race acht jaar geleden in NYC wordt ook hier internetfora ingezet om alle riders op dezelfde plek te krijgen. De 2008 Monstertrack in NYC werd overigens afgelast wegens de dood van Matt Manger-Lynch, een fixierijder die tijdens een race, of Alleycat, in Chicago overleed.

Fixies staan niet echt bekend als het veiligste vervoermiddel en ook niet als het meest comfortabele. Maar ze zien er zo lekker kaal uit. Gaat de fixie hier de kinderkopjes, levensgevaarlijke Italiaanse fietstoeristen en strenge fietswetregelgevingen overleven?