FLASS is DIY-variant van Google Glass

FLASS is DIY-variant van Google Glass

06-05-2013 09:33 Laatste update: 28-04-2018 12:30

Een Australische maker ontwikkelde de eerste doe-het-zelf-variant van Google Glass, de FLASS.



Ik heb het geluk gehad dat ik een paar minuten lang een Google Glass mocht proberen. Het was een indrukwekkende ervaring om een kijkje in 'de toekomst' te mogen nemen. Robert Scobble, de eigenaar van de Google Glass, vertelde mij dat de huidige prijs van 1500 dollar voor een ontwikkelaars versie van Google Glass fors omlaag kon. Hij denkt dat de prijs van een consumenten versie niet meer dan 200 dollar mag kosten, mede omdat de hardware van de Google Glass vrij goedkoop en simpel is. Of Google de Glass voor een dergelijke prijs op de markt zal brengen, moet de tijd ons leren.

De hardware-componenten zijn in elk geval goedkoop en eenvoudig genoeg dat een Australische maker zijn eigen primitieve maar werkende kloon heeft gemaakt. Op het Overclockers-forum beschrijft de maker met de nickname Ash-Williams hoe hij zijn kopie gebouwd heeft. FLASS dankt zijn naam aan een combinatie van ‘fake’ en ‘glass’. Fake is de FLASS echter niet. Ash-Williams is al enkele maanden bezig om de FLASS te bouwen en ondertussen is hij bij FLASS versie 4.0 beland.

De optiekhardware van de FLASS lijkt op die van Google Glass en kan op een gewoon brilmontuur geplaatst worden. Zo verfijnd als de Google Glass nu al is, is de FLASS nog niet. Je hebt namelijk een bluetooth-toetsenbord nodig om de FLASS te bedienen.

Zijn eerste model maakte gebruik van een Galaxy S i9000, maar nu gebruikt hij onder meer de tv-out-aansluiting van een Nokia N9 om beeld naar de FLASS optiek te sturen. Hoewel Ash-Williams als oorspronkelijk doel had om de hele bril uiteindelijk op een Raspberry Pi te laten draaien, ziet hij er toch vanaf. Er is volgens hem geen besturingssysteem voor de Raspberry Pi die hem net zoveel vrijheid geeft als Android.

Zijn volgende FLASS zal dan ook op een krachtige Galaxy Nexus draaien. Daarmee hoopt hij ook het bluetooth-toetsenbord voor de bediening overbodig te maken. Dat zou een grote stap in de goede richting zijn. Maar zelfs dan worstelt Ash-Williams nog met de nodige kabeltjes die aan zijn FLASS-bril hangen. Zo heeft hij nog geen oplossing gevonden om zonder kabels een camera in de FLASS te bouwen.

Hoe dan ook, Ash-Williams' concept-creatie is inspirerend. Als één persoon in twee maanden al zover kan komen, dan ben ik benieuwd wanneer het eerste KickStarter-project met een functionele variant van Google Glass er gaat komen.