Force field als regenpak

Force field als regenpak

11-09-2015 13:18 Laatste update: 27-04-2018 21:32

 

In deze regenkamer ervaar je hoe het is als het weer jouw gedrag aanstuurt.

In deze rain room kom je dicht bij God: willekeurige stervelingen hebben de macht de elementen te stoppen. Een uitgebalanceerd trackingsysteem van camera’s en sensoren staat in verbinding met duizenden ventielen die water uit het plafond laten regenen. Die gaan dicht als er een mens in de buurt komt waardoor er rond die wandelende persoon een onzichtbaar krachtenveld ontstaat.

Rain Room at the Barbican from rAndom International on Vimeo.

Uit de 150 vierkante meter tellende regenkamer in het Yuz Museum in Shanghai, China, druipt water dat gefilterd, behandeld en hergebruikt wordt om momenten later weer uit het plafond te storten. Iedere minuut pompt er 1800 liter van onze "meest kostbare bron" rond.

"Loop je te snel, dan wordt je drijfnat", legt het Londense kunstcollectief Random International bestaand uit Hannes Koch, Stuart Wood en Florian Ortkrass uit. "Het lukt je niet van de de zwaartekracht weg te lopen. Het weer is de baas over jou. Je ervaart dat je juist geen controle hebt. Dat kun je ervaren als dat je bevrijd bent van technologie."

Rain room is geen attractie, zegt de curator van het toonaangevende New Yorkse MoMA PS1. "Het laat zien hoe kwetsbaar we zijn in deze tijden van technologische vooruitgang. We denken dat we het weer, de toekomst, de elementen, onder controle hebben, maar dat is niet waar."