Gadgetkoning

Gadgetkoning

27-09-2006 22:01 Laatste update: 30-04-2018 01:40

In Bright 11 stelt Tonie zeven vragen in de gelijknamige rubriek aan Peter Rojas (31).

Rojas startte gadgetblog Gizmodo en leidt nu al twee jaar Engadget. Maar Rojas had meer te vertellen. Daarom hier het vervolg.

Foto door Jill Fehrenbacher.

Wat is het leukste aan schrijven voor Engadget?
Ik vind het nog elke ochtend spannend als ik opsta om te zien of er een nieuw, revolutionair product is gepresenteerd. Dat is ook de reden dat veel mensen Engadget lezen. Ze willen bijvoorbeeld weten welke nieuwe telefoon er is bekendgemaakt die ze later kunnen kopen. Je wilt weten wat je straks wilt kopen, zeg maar. Ik heb zelf vaak het gevoel dat het ding dat ik wil er nog niet is. Dus houd ik alles in de gaten op zoek naar dat ene apparaat.

Engadget is het enige weblog dat Bill Gates uitgebreid heeft geinterviewd. Hoe was dat?
Dat was tijdens een beurs in Las Vegas. Gates leest ons ook en wilde graag met ons praten. Er was daar maar een ander medium, een krant, die hem mocht interviewen. Hij vindt dat wij 'echte' vragen stellen. Journalisten willen volgens hem allemaal vage dingen weten over waar de hele IT-industrie naar toe gaat, maar wij praten gewoon concreet over de producten zelf. Over wat er nou precies wel en niet goed aan is.

Hebben jullie als weblog een kantoor? Of waar werken jullie?
Nee man, ik zou geen kantoor willen hebben. We werken allemaal gedecentraliseerd, alles gaat via internet, dat maakt ons flexibeler. Onze redacteuren wonen overal, niet alleen in Amerika maar ook in Japan. Als we een vacature hebben, krijgen we tussen de vijfhonderd en duizend sollicitanten. We zoeken generalisten. Als ik 's ochtends vroeg nieuws over een nieuwe digitale camera tegenkom, wil ik niet wachten tot onze cameraspecalist er iets over zou kunnen schrijven, dan moet ik dat toch zelf kunnen doen.

Ben je niet bang steeds meer gebruikt te worden door pr-mensen of zelfs in een hoax te trappen?
We krijgen ook veel nepdingen opgestuurd. En we hebben ook wel eens iets gepubliceerd wat achteraf fake bleek, maar daarvan hadden we zelf ook niet geschreven dat we het met honderd procent zekerheid wisten. We schrijven er dan al bij dat we zo onze twijfels over de echtheid hebben. Dus een grote blunder hebben we gelukkig nog niet begaan. Maar dat zal onherroepelijk gebeuren. Elk medium dat zelf aan nieuwsgaring doet, maakt fouten. Dat zal ons ook gebeuren.

Wat zijn je favoriete Web 2.0-sites?
Die zijn van Google: Gmail en Google Calendar. Ik ben een tijdje geleden overgeschakeld op Google Calendar vanwege de geweldige 'Quick Add function'. Je typt een paar woorden met de datum erbij, druk op Enter, en het staat op de juiste plaats in je agenda. Ik was eerst te lui voor een echte online agenda, maar Google Calendar gebruik ik echt. Dankzij Gmail ben ik overgestapt op webmail. Ze hebben echt e-mail verbeterd, dat is knap. Deze Google-diensten veranderen de manier waarop ik op m'n computer werk. Het besturingssysteem is niet langer belangrijk. Ik heb alleen maar een browser nodig.

wat zijn je plannen met Engadget?
We gaan Engadget redesignen. In de herfst krijgt de site een andere look. Je ziet dan ook meteen de belangrijkste artikelen van de afgelopen tijd op de voorpagina. Nu staat alles chronologisch onder elkaar, zoals bij elke weblog, maar dat heeft zo zijn beperkingen. Het is frustrerend dat onze beste artikelen zo snel naar beneden wegzakken of van de voorpagina verdwijnen. We schrijven soms bijna honderd artikelen op een dag.

Is er een maximum aantal artikelen dat een webloglezer per dag aankan?
Daar zitten wij al op. We halen meer dan duizend berichten per maand. Maar als we er minder dan 25 op een dag schrijven, beginnen onze fans al te klagen. Zo van: 'Jullie hebben over deze gadget wel geschreven, dus waarom over deze niet. Dat is niet eerlijk.' Zo erg identificeren onze lezers zich met hun gadgets.

Je studeerde als socioloog cum laude af op de situationisten. Verdoe je je tijd als wetenschapper niet met Engadget?
Het is wel grappig: wat er nu aan de hand is met technologie, dat lijkt wel wat op wat de situationisten wilden. In de zin dat het de wereld permanent kan veranderen. In de politiek heb ik geen vertrouwen meer, de enige echte veranderingen in de maatschappij komen er door technologie. De situationists waren bijvoorbeeld ook tegen het auteursrecht, maar ze hadden daarop geen echte impact. Internet zorgt wel voor een echte bedreiging voor het auteursrecht. Ik ben nu ook tegen kopieerbeveiligingen. Het omzeilen van Digital Rights Management zou niet strafbaar moeten zijn. DRM is slecht voor consumenten en mensen die content maken. Wij promoten openheid op Engadget. We vallen Apple daar ook op aan. Ze zullen altijd wel kopieerbeveiliging blijven inbouwen, maar ik vind het wel een slechte zaak.

Lees je nog wel eens een boek?
O ja, zeker. Mijn aandachtsspanne is niet helemaal ingekort door internet. Ik kan best vier of vijf uur lang een boek lezen. En lange artikelen lees ik ook liever in een tijdschrift of krant. Ik heb net JPod uit, het nieuwe boek van Douglas Coupland. Het is toch fijner om urenlang een boek te lezen dan urenlang op het web rond te surfen. Als je een paar uur lang doelloos op internet rond hebt zitten klikken, voel je je toch een beetje vies.