Gadgets tot 5 euro duurder door uitbreiding thuiskopieheffing

tags:
Userpica

Vanaf 1 januari int de overheid tot 5 euro thuiskopieheffing op nieuwe gadgets met opslag, zoals smartphones, tablets en laptops.

De thuiskopieheffing die januari volgend jaar ingaat moet als compensatie dienen voor het downloaden van video en muziek uit illegale bronnen. Staatssecretaris Teeven heeft donderdag bekend gemaakt wat de tarieven zijn. Als consument betaal je bijvoorbeeld voor een nieuwe laptop of pc 5 euro meer. De opslagcapaciteit van deze apparaten maakt niet uit. 

Voor tablets tot 8 gb betaal je 2,50 euro. Daarboven moet je ook 5 euro betalen. Voor smartphones ligt de 2,50 euro grens op 16 gb. Daarboven is de thuiskopieheffing ook 5 euro. Heb je een settopbox met een pvr met meer dan 160 gb dan betaal je ook de maximale heffing terwijl een externe schijf een vast bedrag van 1 euro heeft onafhankelijk van de capaciteit.

Voor een mp3 speler met meer dan 2GB betaal je 2 euro meer. De heffing op oudere opslagmedia zoals audiocassettes, videobanden en minidisks verdwijnt, omdat deze nog nauwelijks verkocht worden. De heffing voor lege cd's en dvd's gaat omlaag van de huidige 14 cent naar 3 cent.

De regeling is voor 1 jaar geldig in afwachting van een nieuwe oplossing voor het illegaal downloaden van copyright beschermde content. De staatssecretaris zegt, ondanks dat hij eerder tegenstander van de heffing was, noodgedwongen deze heffing in te voeren: "Herziening van het stelsel is noodzakelijk om te bewerkstelligen dat Nederland blijft voldoen aan de verplichtingen."

De gekozen tarieven zijn echter wel opmerkelijk. Met name voor een settopbox met pvr. Ik heb bijvoorbeeld een UPC Horizon mediabox met een 500 GB harde schijf. Ik kan niets anders dan legale content downloaden via UPC. Ik vraag me dan ook af of deze mediabox die ik in bruikleen heb ook de maximale heffing krijgt die UPC naar nieuwe klanten moet doorberekenen voor legaal gedownloade content.

Ook merkwaardig is het verschil in heffing op een tablet en een smartphone. De meest verkochte tablets hebben minimaal 16 gb op een paar recente uitzonderingen na zoals de Google Nexus 7. Zij moeten hoe dan ook de 5 euro betalen, terwijl dat op een smartphone pas na 16GB hoeft. Persoonlijk durf ik te wedden dat er veel meer illegale content zoals mp3's op smartphones staan waar bovendien ook veel vaker naar wordt geluisterd, omdat je dat apparaat overal mee naar toe neemt.

Gelukkig hoef je volgend jaar maar 1 euro extra betalen voor die 3TB externe harde schijf of NAS waarop je al je 'illegale' media opslaat.


ikkuh, 3 jaren geleden
afbeelding van ikkuh

Er zijn nog best veel tablets te koop die het met minder dan 16 GB doen. Die zijn dan meestal uitbreidbaar met een micro sdcard.
De nexus 7 wordt overigens vrijwel overal alleen nog verkocht met 16 GB en meer. De 32GB krijgt de prijs van de 16GB. (249,00)

David Lemereis, 3 jaren geleden
afbeelding van David Lemereis

Het gaat om meest verkocht.

Olafiolio, 3 jaren geleden
afbeelding van Olafiolio

Zou dit de revival van de cassettebandjes betekenen? Hoe krijg je een download op een tape? ;-)

JanJaap9, 3 jaren geleden
afbeelding van JanJaap9

Erg jammer, want ze zijn al zo duur!

Cobain1968, 3 jaren geleden
afbeelding van Cobain1968

Ben je netjes legaal via Spotify aan het streamen. Wordt je nog gestraft??!!

JelmerPWN, 3 jaren geleden
afbeelding van JelmerPWN

Voornemen van 2013; elke dag minsten 1 film of 1 album downloaden :D

Toon van der Struijk, 3 jaren geleden
afbeelding van Toon van der Struijk

Kijk, als met een 'bijdrage' van een paar euro's als tegenprestatie de Stichting Brein met ingang van 1 januari 2013 wordt opgeheven...(en alle sancties/regelingen teniet gedaan worden)
Lijkt me wel wat.

Estrella, 3 jaren geleden
afbeelding van Estrella

Je kon erop wachten, gelukkig is het 'maar' 5 euro... Op zo'n bedrag maakt dat dan ook niet zoveel meer uit. Alles wordt duurder, dus ook smartphones, helaas.


NB: Om te kunnen reageren dien je aangemeld en ingelogd te zijn op de Bright Bunch, het gratis lidmaatschap van Bright. Je bekijkt dan de site bovendien advertentie-vrij.

The Bright Bunch
inloggen aanmelden

Wie is nu Hier?

Er zijn momenteel 3 Bright Bunch leden en 108 bezoekers online.

   

   

Gebouwd en onderhouden door joep-i.nl