Game van de week: Fire Emblem Awakening

Game van de week: Fire Emblem Awakening

21-04-2013 11:31 Laatste update: 28-04-2018 12:30

Strategische rollenspellen zijn zelden zo diep en toegankelijk.

Strategische rollenspellen zijn doorgaans vooral bedoeld voor de meest geharde gamers. De spellen zitten vol met statistiekjes, diagrammen en strategisch denkwerk dat het meeste aan schaken doet denken, dat kan overdonderd voelen. Toch raad ik Fire Emblem Awakening ook de meer onervaren gamers aan. Hoewel deze game ook tjokvol met diepe strategieen zit, is het zo aantrekkelijk en toegankelijk ingepakt dat veel meer mensen ermee overweg kunnen.

In Fire Emblem bestuur je een klein leger dat iedere beurt een paar stappen over een grid mag maken. Je stuurt je troepen op de tegenstanders af en zodra ze in de buurt komen mag je er op in hakken met zwaarden, schieten met bogen of spreuken uitroepen om vuurballen te spuwen. Staan je zwakkere poppetjes echter op een kwetsbaar punt, dan kan de tegenstander ze in zijn beurt makkelijk uitschakelen. Wie je waar neerzet op welk moment is daarom vitaal.

Welke personages het beste opgewassen zijn tegen bepaalde troepen weet je pas na een paar uur intensief spelen. Daardoor alleen al kan de game overdonderend zijn. Fire Emblem Awakening heeft echter zijn best gedaan om zo min mogelijk tegelijkertijd in je gezicht te duwen. Kies je voor de versimpelde interface, dan krijg je enkel de belangrijkste statistieken te zien. Wil je op een later punt weten wat de exacte aanvals- of verdedigingspunten ten opzichte van een bepaald wapen zijn, dan kun je altijd met een druk op de knop een complexere interface het scherm in werpen.

Fire Emblem Awakening bestaat niet alleen uit het bestuderen van statistiekjes. Je oorlogscampagne wordt begeleid door een fantasyverhaal, dat aan de hand van fraai geanimeerde filmpjes en lange dialogen tussen personages in 3D-werelden wordt verteld. Het verhaal biedt net genoeg om je nieuwsgierig te houden, zonder je in een overcomplex Game of Thrones-verhaal te wikkelen. Een nadeel liepen we bij de dialogen wel tegen het lijf: hoewel lang niet alles in de game is ingesproken, willen personages nogal vaak een enkel woord of geluid maken als hun dialoogtekst op het scherm komt. Af en toe leuk, maar in de mate dat Fire Emblem het doet irritant. Gelukkig kun je de geluiden in het optiemenu uitschakelen.

Staan twee troepen naast elkaar op het veld tijdens een gevecht, dan zal na verloop van tijd hun band versterken. Dit leidt ertoe dat ze makkelijker combinatie-aanvallen kunnen uitvoeren, maar zorgt ook voor wat vermaak buiten de gevechten. Naarmate relaties verdiepen krijg je namelijk dialoog tussen beide personages, die je een extra band met je soldaatjes laat voelen. Een mannelijk en vrouwelijk personage kunnen zelfs met elkaar trouwen, wat gelijk het moeilijkste segment van Fire Emblem nog vervelender maakt.

Sterft een personage in Awakening, dan zul je hem namelijk niet meer terugzien. Dat zorgt voor een tactisch nadeel in latere gevechten, maar ook voor het nodige verdriet. Zo’n gestorven personage komt namelijk niet meer terug in gevechten, maar ook niet meer in het verhaal. Dat terwijl je wellicht na aardig wat uurtjes net aan dat ene personage gehecht was geraakt. In Awakening kun je voor het eerst in de gamereeks ervoor kiezen om personages niet permanent dood te laten gaan, maar ik merkte dat je de game dan fundamenteel anders speelt: zonder het risico van een pijnlijke dood stuur je soldaten blind het vuur in, waardoor gevechten minder spannend zijn. Desalniettemin speel ik zonder de permanente dood-modus: anders blijf je de 3DS toch maar herstarten tot het een keertje wel goed gaat.

Conclusie
Fire Emblem Awakening is een diep, strategisch spel dat zijn best doet om tegelijkertijd zeer toegankelijk te zijn voor minder ervaren gamers. Een nieuwe spelmodus zorgt ervoor dat personages niet langer permanent doodgaan, maar deze is optioneel. Hierdoor is Awakening de meest toegankelijke en moeilijkste Fire Emblem die ik tot nu toe heb gespeeld. Een must voor strategen!

Prijs:50 euro
Platform: Nintendo 3DS