Game van de week: Path of Exile

Game van de week: Path of Exile

28-01-2013 11:32 Laatste update: 28-04-2018 14:03

Een moderne Diablo II, maar dan gratis.

Er zijn nogal wat ontwikkelaars die hun spellen graag met Diablo 2 vergelijken. Deze inmiddels antieke actie-RPG staat nog steeds op het netvlies van veel mensen gebrand en is volgens puristen zelfs niet door Diablo 3 geëvenaard. Pogingen van oud-Diablo-ontwikkelaar Max Schaefer onder de namen Torchlight en Torchlight II pakten goed uit, maar ook deze spellen wisten de duistere, beklemmende sfeer van de originele spellen niet terug te brengen.

Ontwikkelaar Grinding Gear Games doet nu ook een poging met Path of Exile. In dit spel moet je net als in Diablo II je al klikkend door een wereld gevuld met monsters heenvechten, terwijl je steeds meer nieuwe bepantsering krijgt en in level groeit. Bijzonder aan Path of Exile is echter het verdienmodel: de game kan helemaal gratis gespeeld worden. De ontwikkelaar verdient aan de verkoop van optionele voorwerpen die je met echt geld kunt aanschaffen.

Start je Path of Exile voor het eerst op, dan zal je bijna het idee krijgen een moderne revisie van Diablo II te spelen. De grauwe, duistere spelwereld is nagenoeg identiek, gevuld met nederzettingen die op het punt staan verwoest te worden door aanvallende demonen en grote, gotische gebouwen. Praat je met een personage, dan krijg je zelfs Diablo 2’s langzaam scrollende dialoog op het scherm te zien. Daar staat tegenover dat Grinding Gear Games gewoon gebruik kan maken van moderne middelen, waardoor het spel er een stuk moderner uitziet. Voor een gratis spel zijn de beelden van Path of Exile zelfs imposant: pantsers die je later in het spel krijgt bevatten immens veel detail en de weereffecten geven de al grimmige gebieden een nog meer gespannen sfeer.

Spelers kunnen in Path of Exile aan de slag met een van de gebruikelijke klassen (magiërs, krijgers, etcetera), maar bij ieder level heb je vrij de keuze uit een gigantisch grid aan vaardigheden die je kunt leren. Zo kun je een dief maken die zich specialiseert in magie, of priester die juist graag met grote, lompe zwaarden vecht. Klassegebonden vaardigheden zitten vooral in juwelen die je in wapens hangt, maar ook dezen groeien in level. Het geheel zorgt voor een complex net aan mogelijkheden. Geen personage is hetzelfde.

Conclusie
Een hoop actie-RPG’s roepen de volgende Diablo te zijn, maar geen spel zat qua stijl ooit zo dichtbij Blizzards klassieke spel als Path of Exile. De mogelijkheid om je personage volledig naar jouw smaak in te richten en een snel stijgende moeilijkheidsgraad zorgen ervoor dat je aardig wat uurtjes in een uitdagende spelwereld mag rondlopen. Spelen is gratis, dus de kans op een miskoop is klein. Let alleen wel op: Path of Exile bevindt zich op het moment van schrijven nog in een open testfase.

Platform: pc
Prijs: gratis, met microtransacties