Geen grap: Belgen integreren lcd in contactlens

Geen grap: Belgen integreren lcd in contactlens

10-12-2012 10:29 Laatste update: 28-04-2018 14:34

Touchscreens en augmented reality brillen zijn slechts een tussenstap naar bionische contactlenzen die direct beelden op je oog projecteren.

Google maakte eerder dit jaar bekend dat het met Project Glass een bril met ingebouwd schermpje ontwikkelt dat beeldscherminformatie op je netvlies projecteert. Google is niet de enige die werkt aan een dergelijke augmented reality- bril. Toch is ook deze ontwikkeling mogelijk een tussenstap. De bionische contactlens is namelijk al enige jaren in de maak.

Vorig week meldde de universiteit van Gent dat de bionische contactlens weer een heel klein stapje dichterbij is gekomen. Wetenschappers slaagde erin om een lcd in een contactlens te integreren. Een knap staaltje labwerk omdat de uitdaging met name was om een flexibel, bolvormig lcd-schermpje in een contactlens te verwerken.

Hun eerste prototype toont in zwartwit een dollarteken als een knipoog naar de stripfiguren met dollartekens in hun ogen. Maar zodra deze technologie verbeterd wordt, zullen er zeer zeker ook fabrikanten zijn die van deze lenzen dollartekens in hun ogen krijgen. Hoewel het prototype zich beperkt tot eenvoudige patronen, werken de wetenschappers hard aan het opschroeven van het aantal pixels waarmee complexere toepassingen bedacht kunnen worden.

Een van de problemen met het huidige prototype is dat het geen autonome lens is. Er ‘steken’ namelijk draadjes uit de lens die het lcd-schermpje moet aansturen. Voor de meeste praktische doeleinden is dat niet geschikt maar de wetenschappers werken ook aan een autonome contactlens met ingebouwd scherm die je net zoals een gewone contactlens kan dragen.

Volgens de wetenschappers zou een dergelijke lens als kunstmatige iris kunnen dienen die de lichtinval op het oog van patiënten met een beschadigde iris regelt. Je zou met een elektronische lens ook de kleur van je ogen kunnen aanpassen. Wel freaky als je met iemand zit te praten wiens ogen steeds van kleur veranderen.

Op den duur is het streven om de lenzen rechtstreeks op het netvlies beeld te laten projecteren. Dat zal nog wel enige jaren op zich laten wachten omdat dit meerdere technische uitdagingen met zich mee brengt. Een van die uitdagingen is hoe je elektronica in een contactlens van stroom voorziet. Batterijen of kabels zijn uiteraard niet geschikt.

Wetenschappers van de universiteit van Washington hebben echter een draadloze contactlens ontwikkeld. Deze contactlens heeft een enkelvoudig ledje als een pixel ingebouwd. De contactlens ‘oogst’ radiogolven om de elektronica en het ledje draadloos van stroom te voorzien. Microsoft werkt samen met de universiteit om met deze technologie een contactlens op de markt te brengen die het bloedsuiker gehalte in diabetici kan meten.

Combineer al deze ontwikkelingen met de technologie van gebarenbediening zoals de Kinect of Leap Motion en het is niet zo moeilijk om een toekomstbeeld voor te stellen waarbij mensen in de trein, tram of op straat al gebaren makend in de lucht via hun contactlenzen aan het Facebooken zijn.