Geluiden waarvan je niet wist dat ze belangrijk waren

tags:
Userpica

De nieuwe site Geluid van Nederland verzamelt en bewaart alledaagse geluiden. Je kunt eraan bijdragen.

Een typemachine, een piepende fietsketting, een schaats die wordt afgezet in het verse ijs. Allemaal geluiden waarvan iedereen precies weet hoe ze klinken. Nog wel. Want tijden veranderen en geluiden verdwijnen. Om te voorkomen dat we straks bijvoorbeeld het piepen van een deur vergeten zijn omdat alles plots elektrisch is, hebben het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, de Auditieve Dienst en Stichting Nederland Kennisland samen het Geluid van Nederland in het leven geroepen.

De gisteren officieel geopende site bevat op dit moment tweeduizend geluiden, variërend van een politieachtervolging in 1974 tot het knetteren van een open haard in 1980. Het Instituut voor Beeld en Geluid maakte deze selectie uit hun archief dat meer dan tienduizend geluiden bevat. Het mooie is dat het archief met tweeduizend geluiden onder de Creative Commons licentie openbaar te gebruiken is. Ook leuk: je kunt de collectie zelf aanvullen met geluiden die volgens jou nooit vergeten mogen worden. Dat kan via de site, maar ook via apps voor iPhone en Android.

Het archief is niet pas in de toekomst interessant. Omdat ze op de site beginnen bij 1950 bevat die ook nu al veel geluiden die je niet meer elke dag hoort. Het rijden van een stoomtram bijvoorbeeld. Of dat van een steenkolenmolen.

door Floris Poort, 12-06-2012 5136 views
The Bright Bunch
inloggen aanmelden

Wie is nu Hier?

Er zijn momenteel 2 Bright Bunch leden en 110 bezoekers online.

Reacties

   

   

Gebouwd en onderhouden door joep-i.nl