Geprinte slimme sticker waarschuwt voor bedorven melk

Geprinte slimme sticker waarschuwt voor bedorven melk

18-10-2013 14:19 Laatste update: 28-04-2018 09:24

ThinFilm heeft de eerste functionele elektronische sticker geprint die de temperatuur van beperkt houdbare producten in de gaten houdt.

Het Internet of Everything mag je gerust een revolutie noemen. Verzin het maar en het heeft een vorm van kunstmatige intelligentie ingebouwd en is verbonden met alles en iedereen. De ontwikkeling van slimme dingen gaat zo snel dat niemand eigenlijk daadwerkelijk een idee heeft om hoeveel objecten het in de toekomst gaat. De schattingen lopen uiteen van 30 tot 75 miljard in het jaar 2020.

Hoe dan ook, er zijn er nu al heel veel variërend van slimme fietssloten, pyama’s, sokken, basketballen, pacemakers, vorken, smartwatches tot en met Keniase neushoorns die een tracker-chip in hun hoorn krijgen in de strijd tegen de stropers en vergeet de slimme ledlampen zoals de Philips hue niet.

Neem de hue als voorbeeld. Naar schatting zijn er wereldwijd zo’n 12 miljard peertjes. Als die in de komende tien jaar allemaal vervangen worden door slimme lampen dan praat je over enorme aantallen voor verlichting alleen al.

Het zou zomaar kunnen dat in de niet al te verre toekomst de miljarden pakken melk ook uitgerust worden met een slimme houdbaarheidsverpakking. Het Noorse bedrijf ThinFilm heeft de eerste volledig functionele elektronische sticker geprint die de temperatuur van beperkt houdbare producten in de gaten houdt. Deze Smart Sensor Label, inclusief elektronica zoals een schermpje, batterij, geheugen en temperatuursensoren is volledig geprint op flexibel materiaal. De Smart Sensor Label houdt de temperatuur tijdens het transport van beperkt houdbare goederen in de gaten, geeft bij overschrijding de temperatuur weer op een display en slaat tot tien jaar lang de data op in het geheugen.

Volgens ThinFilm kan het bedrijf deze slimme sticker massaal produceren met printtechnieken die aanzienlijk goedkoper zijn dan andere elektronische labels op de markt. Het bedrijf richt zich in eerste instantie op de farmaceutische industrie die met dit slimme label op de verpakking temperatuurgevoelige medicijnen kan monitoren. De Voedselgroothandel kan het slimme label ook inzetten tijdens het transport van voedsel. ThinFilm verwacht de Smart Sensor Label in 2014 op de markt te brengen maar dan met name voor de groothandel.

Voorlopig zal je het nog niet vinden op je pak melk, biefstuk of pakje boter maar die tijd komt zeker. Ik verwacht dat de schatting van 75 miljard Internet of Everything objecten weleens een karige schatting kan zijn als elektronica net zo makkelijk en betaalbaar geprint kan worden als we inkt op verpakkingen printen. Denk er maar eens over na. De gemiddelde Nederlander drinkt namelijk zo’n 60 liter melk op jaarbasis. Dat zou al bijna 1 miljard slimme pakken melk opleveren in een klein landje als Nederland en dan hebben we het nog niet over de yoghurt, de vla alle andere beperkt houdbare voedselproducten.