'Gevaarlijk: de gigantische DNA-databanken van Google en Amazon'

'Gevaarlijk: de gigantische DNA-databanken van Google en Amazon'

06-07-2015 08:16 Laatste update: 27-04-2018 23:05

Er is nauwelijks controle op de databases waar DNA-data van miljoenen mensen is opgeslagen.

Dat zeggen verschillende wetenschappers in de NRC van afgelopen weekend. Google, Amazon, Illumina en het Beijing Genomic Institute hebben allen reusachtige databases waarin de DNA-data van miljoenen mensen in bewaard wordt.

Deze data komen daar doordat veel mensen zichzelf laten testen op genetische afwijkingen en ziektes. Door de ontwikkeling van deze systemen de afgelopen jaren, kan dat al voor zo’n 1000 euro. Bij Bright gaven we in 2012 deze test nog weg aan onze lezers.

Hoogleraren genetica Martina Cornel van het VUmc en Cisca Wijmenga van het UMCG vinden dat er te weinig aandacht is in de politiek voor de controle of deze gegevens niet misbruikt worden.

Gevaar

Het risico van een gebrekkige controle op de opslag van de gegevens, is dat deze in de verkeerde handen kan vallen. "Bijvoorbeeld door verzekeraars", zeggen de hoogleraren. Wanneer deze verzekeraars bijvoorbeeld weten dat je in je leven een extreme ziekte krijgt, zou het kunnen voorkomen dat je geweigerd wordt. Trek je dit nog verder door, dan is het niet ondenkbaar dat er een dag komt dat iedereen zich moet laten testen en anders geen verzekering krijgt.

Daar komt bij dat met het opgeslagen DNA niet alleen informatie beschikbaar is over de geteste persoon, maar ook over zijn familieleden.

Reacties

De wetenschappers willen dat er op internationaal niveau overlegd wordt over de controle van deze gegevens. De grote databezitters zelf zeggen er zelf alles aan te doen om deze gegevens te beschermen.

De data worden niet alleen gebruikt voor persoonlijke inzichten. Big data-analyse kan voor bedrijven tot zinnige inzichten leiden. Zo kan het koopgedrag worden bestudeerd en kan men medicijnen op maat maken. Meer hierover vind je in het artikel van NRC (Blendle, €0,29).

Foto Flickr / Fran Simó

Lees ook:

Spuug naar Apple: iPhone gaat je DNA verzamelen

Prijs DNA-testen keldert