Goed nieuws: de NSA weet steeds minder

Goed nieuws: de NSA weet steeds minder

09-02-2014 18:38 Laatste update: 28-04-2018 07:20

De NSA verzamelt een stuk minder informatie over telefoongesprekken dan je misschien zou denken.

Dankzij Edward Snowden zijn we de afgelopen maanden het nodige te weten gekomen over de werkwijze van de NSA. Een ontnuchterende ervaring. Ook wie al langer vermoedde dat de dienst van alles over ons bijhield, valt af en toe van zijn stoel bij weer een onthulling over onstilbare datahonger van de NSA. Nergens lijken we veilig. Zelfs onze verrichtingen met Angry Birds blijken niet veilig voor de Amerikaanse inlichtingendienst.

Tegen die achtergrond is het wellicht een geruststellende gedachte dat de NSA weliswaar zoveel mogelijk informatie over ons wil verzamelen, maar dat het de dienst lang niet altijd lukt om alle gewenste internet- en telefoniesporen in kaart te brengen.

Neem de metadata van de telefoongesprekken van Amerikaanse burgers. De Washington Post meldt dat de NSA vandaag de dag minder dan 30 procent van die data in handen krijgt. Dat is natuurlijk nog steeds heel veel informatie over heel veel onschuldige burgers, maar nog altijd een stuk minder dan de 100 procent die je wellicht zou verwachten (en waarnaar de NSA naar eigen zeggen ook streeft).

In 2006 zat de NSA nog wel in de buurt van die gewenste 100 procent, maar sindsdien is het bergafwaarts gegaan. Daarvoor zijn verschillende redenen. Het gebruik van vaste telefonie is sindsdien flink afgenomen, terwijl mobiel- en internetbellen is toegenomen. Lastig voor de NSA, omdat de dienst (nog) niet met alle mobiele aanbieders afspraken heeft over het afstaan van metadata.

Ook de verwerking van de metadata blijkt moeizaam te verlopen. Zo mag de NSA volgens de wet geen informatie opslaan over de locatie waarvandaan iemand belt. Telecombedrijven slaan die gegevens echter wel op. Het wegfilteren van die informatie blijkt een behoorlijke klus voor de NSA. Sterker nog: dat blijkt de dienst op dit moment niet of nauwelijks te kunnen. En zolang het filtersysteem niet naar behoren functioneert, kan de dienst de verstrekte metadata niet gebruiken.