Google Chrome OS krijgt kritiek

Google Chrome OS krijgt kritiek

10-07-2009 12:41 Laatste update: 29-04-2018 10:10

Jaap Stronks

Daags na de aankondiging hebben alle kenners hun zegje wel gedaan: wordt het wat, dat Chrome OS?

Eergisteren kondigde Google zijn Chrome OS aan, de besturingssysteem-versie van de Chrome-browser. En daar begint het gedonder al gelijk: een besturingssysteem is toch geheel iets anders dan een browser? Nou ja, als het aan Google ligt wordt het verschil kleiner, maar verwarrend is het wel. (Fake Steve: what's next, a YouTube-based operating system?)

Cloud computing vooral een belofte
En dat is wat top-techblogger John 'Daring Fireball' Gruber er op aan te merken heeft: het is iets anders, noem het dan ook anders. Hij heeft nog meer opmerkingen. Het wordt niet slechts de zoveelste Linux-distributie - het zal de Linux-kernel gebruiken maar een radicaal andere interface hebben, zoals Mac OS X is gebouwd met BSD als basis zonder dat je daar iets van merkt. Gruber sluit af met een belangrijk punt: hoe groot is de markt voor machines die vrijwel volledig leunen op 'cloud computing' en webapplicaties? Niet zo groot: het idee is aansprekend, maar in de praktijk zul je Chrome OS hooguit op een tweede computer gebruiken - een markt die slinkt doordat laptops desktops vervangen, de opkomst van netbooks daargelaten.

De concurrentie is pittig
Dat laatste is ook een van de vijf redenen waarom Chrome OS tot mislukken gedoemd is volgens Linux World: netbooks aren't the world. (Of, zoals Fake Steve Jobs het zegt: the netbook market is fucking tiny.) Andere redenen: Microsoft is niet zomaar verslagen, zo goed is Google helemaal niet in 'cloud apps' en zorg maar eens dat alle pc-hardware compatibel met je OS is. Ook Paidcontent heeft vijf redenen: consumenten zijn nog niet klaar voor de volledige overstap naar het web, Google is (opnieuw) niet zo goed in web-apps en de concurrentie is niet mals met enerzijds Ubuntu en anderzijds Windows 7 en de volgende Microsoft-browser (codenaam: Gazelle) die web-apps zal ondersteunen.

Zo goed is Google niet
Opvallend is het gebrekkige vertrouwen in Google. Het triomfeert nog altijd met het zoek-algoritme (al schijnt Microsofts Bing erg leuk mee te doen) en het bijbehorende advertentiemodel dat het bedrijf schathemelrijk maakte. Verder? YouTube is succesvol maar aangekocht en niet winstgevend; wat resteert is een lange rij halfbakken hobbyprojecten, zoals Sillicon Alley Insider opmerkt. Fake Steve wijt het aan de bedrijfscultuur: "Is there anyone who knows how to criticize anything in that fucked up little Montessori preschool of yours?"