Google Now wordt steeds slimmer (en jij steeds dommer)

Google Now wordt steeds slimmer (en jij steeds dommer)

29-05-2015 13:29 Laatste update: 28-04-2018 00:07

Tijdens Google's I/O-keynote bleek weer: onthouden is voor mietjes en nadenken moet je aan de computer overlaten.

Dik twee uur is misschien een beetje veel om terug te kijken, maar de 10 minuten compilatie die The Verge maakte van de presentatie van Google helpt je in een vogelvlucht door de hoogtepunten. En daar blijkt maar weer eens: hoe verder de technologie vordert, hoe dommer we zelf kunnen worden.

Google Now

Het begon allemaal contouren te krijgen toen Google met Now kwam: een systeem dat zelf uit de door jou ingevulde informatie (zoekopdrachten, agenda-items, mailwisselingen) selecteerde wat voor jou nu (Now) belangrijk is. Sta je op het vliegveld, dan heeft Now de boardingtickets klaar staan. Zodat je er zelf niet meer aan hoeft te denken.

Nieuwe stappen

Daar is nu weer een boekwerk aan hoofdstukken toegevoegd. Als eerste wordt delen makkelijker gemaakt omdat Google onthoudt met wie je het vaakst dingen deelt en op welke manier. De lancering van de IoT-systemen Brillo en Weave (dat laat dingen met internet met elkaar praten) is volledig op gemak en inactiviteit berust. Ook de nieuwe foto-app deelt al je foto’s voor je in, zowel op personen, omgeving als herinnering. Makkelijk te consumeren en luiheid is troef.

Dan komt het:

Hoofd Google Now komt aan het woord, Aparna Chennapragada is haar naam. "We werken aan een nieuwe manier om jou te assisteren in het moment, precies wanneer je het nodig hebt, waar je dan ook bent in je telefoon." Conclusie: als je Skrillex luistert en zijn echte naam wil weten, dan hou je de homeknop ingedrukt en vraag je: wat is zijn echte naam? Google Now geeft je het antwoord.

Daar geeft Chennapragada nog een paar voorbeelden van. Heb je het in een chat over een etentje en je houdt de knop in, dan geeft hij de recensie en de route. Vraagt iemand aan je om de was op te halen, dan voegt de knop bijna automatisch het toe aan je to do lijst. "Er is epic message understanding aan de gang hier", zegt ze zelf.

Je hoeft nog minder te onthouden

Natuurlijk allemaal hartstikke handig en vooruitstrevend, maar het maakt je hersenen luier en luier. Uit een onderzoek uit 2011 bleek dat het internet (en dan met name Google) steeds meer het vermogen tot onthouden overneemt van het brein. Kijk ik naar mezelf, dan kan ik het alleen maar erkennen. Soms moet ik tot drie keer toe een huisnummer opzoeken.

Of het erg is, moet iedereen maar voor zichzelf bepalen. Zelf vind ik het jammer dat technologie vooral succesvol is als het de wind uit de zeilen van 'moeite' haalt. Als we zo doorgaan, dan wordt nadenken in 20 jaar net zo ouderwets als sturen in een auto.

Foto: Wereldrecordhouder onthouden decimalen van Pi, Chao Lu, met 67.890 decimalen