Google scant Android-apps eindelijk op virussen

tags:
Userpica

Google is eindelijk begonnen met het automatisch scannen van apps in de Android Market op virussen. 

Nadat vorig jaar meermaals tientallen besmette apps opdoken in Google's eigen Android Market, onderneemt Google eindelijk extra maatregelen tegen Android-virussen. Het bedrijf heeft bekend gemaakt onlangs te zijn gestart met het automatisch scannen van apps in de Android Market op malware met een nieuw systeem met de naam Bouncer.

Bouncer controleert apps op malware, spyware en trojaanse paarden. De tool draait de apps op Google-servers om het gedrag van het programma op een Android-apparaat te simuleren. Ook bestaande apps worden voortaan continu gecheckt, aldus Google. Bouncer heeft ervoor gezorgd dat er in de tweede helft van 2011 volgens Google '40 procent minder mogelijk malicieuze downloads hebben plaatsgevonden'. 

In tegenstelling tot Apple controleert Google niet elke app op strenge regeltjes voordat hij in de Android Market verschijnt. Een van de gevolgen is dat er soms ook nep-apps verschijnen waarin virussen zitten verstopt. De virusmakers kopieren meestal populaire betaalde apps en bieden deze dan gratis aan, maar met een virus erin. Apple controleert apps handmatig op virussen, maar bij Google verloopt het proces nu volledig automatisch. 

Tot nu toe zijn de Android-virussen overigens vooral gericht op Chinese gebruikers. Zie ook de uitlegparty over mobiele virussen van vorig jaar.


Bezoeker, 3 jaren geleden
afbeelding van Bezoeker

"40 procent minder"
Dus hoeveel totaal?

Tonie van Ringelestijn, 3 jaren geleden
afbeelding van Tonie van Ringelestijn

Google schrijft dat toch echt: "we saw a 40% decrease in the number of potentially-malicious downloads from Android Market"

Bezoeker, 3 jaren geleden
afbeelding van Bezoeker

Als ze kunnen zien dat er 40% minder malware wordt gedownload, waarom blocken ze dan ook niet de overige 60% waarvan ze dus blijkbaar weten dat het malware is??

Tonie van Ringelestijn, 3 jaren geleden
afbeelding van Tonie van Ringelestijn

ze bedoelen '40% minder downloads van mogelijke malware' en niet 40% malware geblockt. Er glippen soms nog virussen er tussendoor die Bouncer dus niet detecteert, maar het aantal besmette downloads is flink dalende.  

PB, 3 jaren geleden
afbeelding van PB

"Apple controleert apps handmatig op virussen". Goedkope kinderhandjes?

cmc, 3 jaren geleden
afbeelding van cmc

Er zijn virusscanners voor android, maar ook voor iOS.
Als de iPhone-apps 100% vrij zouden zijn van malware, lijkt dat een beetje overbodig.

puntje, 3 jaren geleden
afbeelding van puntje

jullie vergeten erbij te melden dat Apple apps ook aan vage censuur regels moeten voldoen.

iOS BRIGHT.app gebruiker, 3 jaren geleden
afbeelding van iOS BRIGHT.app gebruiker

@puntje Blaat, is keurig terug te vinden op developer.apple.com na inlog. Zelfs als publisher ben ik soms blij dat apple alles screent om zo een optimale gebruikerservaring te garanderen.

Verstandig dat Google beter gaat checken. Waar ik voorheen drogrede "geen flash" als argument tegen iPad nog wel 's hoorde is het tegenwoordig vaker de onveiligheid en de wildgroei aan schermformaten van Android die voorbij komen.

iOS BRIGHT.app gebruiker, 3 jaren geleden
afbeelding van iOS BRIGHT.app gebruiker

Beetje slap om hier een apple android voorkeursdiscussie van te maken. Het is een feit dat het nadeel van het huidige systeem een aanwas van malware is. Niet erg, maar een downside van een meer open systeem.

iOS BRIGHT.app gebruiker, 3 jaren geleden
afbeelding van iOS BRIGHT.app gebruiker

Zolang android maar oplet dat het niet de windows onder de mobieltjes gaat worden. Veel versies, veel virussen etc. Zou zonde zijn om die route te kiezen

Richard T., 3 jaren geleden
afbeelding van Richard T.

De 60% die ze niet kunnen cq niet willen behandelen, is van Google zelf...... ?


NB: Om te kunnen reageren dien je aangemeld en ingelogd te zijn op de Bright Bunch, het gratis lidmaatschap van Bright. Je bekijkt dan de site bovendien advertentie-vrij.

The Bright Bunch
inloggen aanmelden

Wie is nu Hier?

Er zijn momenteel 1 Bright Bunch lid en 114 bezoekers online.

Reacties

   

   

Gebouwd en onderhouden door joep-i.nl