Google verrast door Apple Maps: eigen iOS-app pas later

Google verrast door Apple Maps: eigen iOS-app pas later

26-09-2012 13:16 Laatste update: 28-04-2018 15:36

Vlak voordat Apple zijn eigen Maps-app onthulde, werd Google pas ingelicht. Google moet nu haastig een eigen app maken.

Apple heeft Google kennelijk pas even voor hun WWDC-conferentie van afgelopen juni over hun plannen voor Maps verteld. Dit zeggen twee onafhankelijke bronnen tegen The Verge. Apple's beslissing om eigen kaarten te gaan maken zou gemaakt zijn toen het bedrijf de kaarten van Google nog ruim een jaar mocht gebruiken. De beslissing kwam als een complete verrassing voor Google, dat nu aan een eigen Maps-app voor iOS werkt. Maar die is de komende tijd nog niet klaar.

Apple zou meerdere redenen hebben gehad om Google de rug toe te keren. Het vond Maps op iOS in functionaliteit achterlopen op de Android-versie. Die had turn-by-turn navigatie, iets wat schijnbaar niet in de afspraak tussen Google en Apple was vastgelegd. Ook zou Google bij vernieuwen van de overeenkomst met Apple een prominentere plaatsing van een eigen merk/logo willen, schreef de Wall Street Journal verleden juni al. Ook zou Google graag meer eigen opties als Latitude willen toevoegen.

Dat Apple graag zo onafhankelijk mogelijk is van derden, is geen geheim. Toen de eerste iPhone in 2007 werd gepresenteerd, was de Maps-app een parel van samenwerking: Google leverde betrouwbare en volledige data, Apple goot het in een mooi en bruikbaar jasje. Die tijden lijken voorgoed voorbij nu de twee concurrenten zijn. Wat dat betreft zou je Apple's beslissing als strategische gok kunnen zien. Het bedrijf heeft nu zelf de vrije hand met zijn Maps-app, terwijl Google op iOS stil staan vanwege het gebrek aan een eigen app.

Maar wie gokt kan ook verliezen: waar Apple waarschijnlijk hoopte op een warm onthaal, wordt Maps nu al dagen afgekraakt. Het enige voordeel dat nu overblijft, is het ontbreken van een Google Maps-app in de App Store. Dat geeft Apple de tijd om de broodnodige verbeteringen in hun data door te voeren. Dat zou gebeuren met de hulp van oud-Google Maps-medewerkers die Apple nu schijnt te ronselen. Apple geeft kennelijk de voorkeur aan het opbouwen van een nieuw kaartenbestand. Google is ondertussen al zo volledig dat het bij updaten of creatief uitbreiden blijft.

Onvrijwillig slachtoffer is ondertussen TomTom. Het Nederlandse bedrijf levert de kaarten en data, Apple zou die verkeerd toepassen. De mooiste oplossing is meteen ook de meest simpele: waarom koopt Apple TomTom niet gewoon?