Grootschalig zonnestroom uit de Sahara

Grootschalig zonnestroom uit de Sahara

15-07-2009 09:42 Laatste update: 29-04-2018 10:10

Twaalf bedrijven onderzoeken de komende drie jaar of het financieel en technisch mogelijk is zonnestroom uit de Sahara te halen.

Toen we in Bright 25 in het artikel Route du Soleil over Desertec en zonnestroom schreven, hadden we dit nooit durven dromen: nog geen jaar later zijn de eerste concrete stappen ondernomen om in de Sahara grootschalig zonnestroom te gaan oogsten. Een consortium van twaalf bedrijven heeft maandag een overeenkomst gesloten om te onderzoeken of de bouw van enorme zonnecentrales in de Sahara haalbaar is.

Die zonnecentrales zouden in 2050 zo'n 15 procent van Europa's elektriciteit moeten gaan leveren. De eerste schattingen wijzen op een kostenplaatje van zo'n 400 miljard euro. De twaalf bedrijven zullen voor 31 oktober het bedrijf Desertec Industrial Initiative (DII) oprichten. DII krijgt drie jaar de tijd om de financiering en het technische plan uit te werken.

Het plan is overigens slechts een onderdeel van Desertec. In 2007 presenteerde prins Hassan bin Talai van Jordanië, oud-president van de Club van Rome, het ongekend ambitieuze plan Desertec. In een notendop belooft het plan een veel grotere rol voor duurzame energievoorziening voor Europa en de mediterrane landen, gewonnen uit wind, geothermie, biomassa, water en zonne-energie.

De centrales in de Sahara zullen waarschijnlijk geen gebruikmaken van zonnecellen, maar van velden vol trogvormige spiegels, de zogeheten Concentrating Solar Power (CSP) techniek. Deze spiegels vangen de warmte van de zon op om leidingen gevuld met synthetische olie te verwarmen, waarmee stoom en vervolgens elektriciteit wordt opgewekt. Om de stroom te transporteren zullen er wel nieuwe hoogspanningskabels via de bodem van de Middellandse zee van Afrika naar Europa moeten worden gelegd. Dit zal een gelijkstroom-systeem worden omdat het transport van stroom over grote afstanden via wisselstroom tot 10 procent per duizend kilometer verlies oplevert. Bij gelijkstroom ligt dat aanzienlijk lager. Of het plan realistisch haalbaar is zullen we in 2012 horen.