Grooveshark offline voor Duitsers

Grooveshark offline voor Duitsers

20-01-2012 09:47 Laatste update: 28-04-2018 20:15

Muzieksite Grooveshark zit in zwaar weer. De site blokkeert nu al Duitse bezoekers vanwege te hoge licentiekosten.

Grooveshark is deze week overgegaan tot een blokkade van bezoekers uit Duitsland. Volgens de streamingsite, de gratis rivaal van Spotify, vraagt de Duitse auteursrechtenorganisatie GEMA, zeg maar de Duitse Buma/Stemra, gigantische bedragen voor streaminglicenties. Grooveshark heeft eieren voor zijn geld gekozen en is nu gestaakt met dienstverlening aan de oosterburen. Duitse gebruikers kunnen hun Grooveshark-muziek wel exporteren naar een andere streamingsite die wel in Duitsland actief is, Simfy. Ongeveer 10 procent van de 30 miljoen actieve Grooveshark-gebruikers wereldwijd komt uit Duitsland.

De kwestie kan betekenen dat Grooveshark in meer landen op slot gaat. Met Buma/Stemra is er ook nog geen deal. De meeste streamingdiensten zijn vanwege licentiekosten alleen in bepaalde landen beschikbaar. Zo zijn Pandora, Rdio, MOG en Rhapsody ook niet in Nederland toegankelijk. De Duitse GEMA heeft een reputatie rond het offline dwingen van online muziekaanbieders. Zo waren ook jarenlang videoclips van muziek van grote labels op YouTube voor Duitsers niet beschikbaar.

Grooveshark ligt nu van alle kanten onder vuur van de muziekindustrie. De grote vier platenlabels hebben zaken lopen tegen de muziekdienst. Een onderdeel van de rechtszaken zijn anonieme uitspraken van een vermeerde Grooveshark-medewerker in comments op de site Digital Music News. Daarin stelt hij dat Grooveshark-medewerkers zelf albums van bekende bands en artiesten uploaden in opdracht van de werkgever. Ze zouden zelfs bonussen krijgen hoe meer ze uploaden.

Bij Grooveshark kunnen gebruikers, anders dan bij Spotify, ook hun eigen muziek uploaden naar de servers, waarna andere gebruikers die liedjes ook kunnen streamen. Grooveshark beroept zich op de DMCA-wet, waarbij online dienstverleners als doorgeefluik pas na een verzoek van rechthebbenden iets offline moeten halen. Als Grooveshark-personeel zelf zou uploaden betekent dat een torenhoge schadeclaim. Er gaan al bedragen rond van 17 miljard dollar.

Of het verhaal waar is moet in het proces tussen Universal Music en Grooveshark blijken. Om de identiteit van de commenter te achterhalen heeft Grooveshark nu aangifte gedaan tegen Digital Music News, die de gegevens geheim wil houden met een beroep op de bescherming van een 'klokkenluider' door een journalist.

Het is niet allemaal kommer en kwel bij Grooveshark. De site lanceerde deze week ook een nieuwe mobiele webversie die ook muziek streamt naar iPhones en Androids. Uit de App Stores van Apple en Google wordt de Grooveshark-app geweerd na klachten van rechthebbenden. Diverse labels eisen nog geld van Grooveshark, maar de site uit Florida heeft met sommige grote muziekmaatschappijen inmiddels ook overeenkomsten getroffen.