Handschrift jongeren onleesbaar door gebruik toetsenbord

tags:
Userpica

Jongeren zijn het schrijven met een pen verleerd. Hun handen verkrampen bij het schrijven en het handschrift van velen is onleesbaar.

‘De jeugd kan niet meer schrijven', meldt de Volkskrant die onderzocht wat gevolgen zijn van computergebruik op het handschrift van jongeren. Belgen brachten het probleem onder de aandacht. Internetfora blijken vol te staan met klachten van jongeren over verkrampte handen als gevolg van het schrijven met een pen tijdens hun examenperiode.

Ook de Nederlandse jongeren hebben er last van, aldus de Volkskrant. Het nakijken van examens en proefwerken blijkt steeds moeilijker omdat het handschrift door gebrek aan oefening steeds onleesbaarder wordt. Bovendien schijnt de jeugd steeds vaker ‘gemengd te schrijven’ waarbij hoofdletters, kleine- en cursieve letters kriskras door elkaar staan. Op zich niet verwonderlijk want namen van producten zoals iPad en PlayStation voldoen al lang niet meer aan het juiste gebruik van hoofdletters en dergelijke.

Ik denk echter dat dit niet alleen voor de jeugd geldt. Ik ben opgegroeid met het vak ‘schoon schrijven’ op de lagere school en begon pas rond mijn 25ste zo nu en dan een toetsenbord te gebruiken. Ondertussen schrijf ik vrijwel nooit meer met een pen. Hooguit een notitie, een telefoonnummer en steeds minder vaak een boodschappenlijstje. Ook dat gaat de smartphone in. Gevolg is dat ook ik verkrampte handen krijg tijdens het langdurig schrijven met een pen. Dankzij de gehate lessen van het ‘schoonschrijven’ op de lagere school, is mijn handschrift echter nog wel redelijk leesbaar. In tegenstelling tot doktoren waarvan het mij zelden lukt om hun handschrift op het recept te ontcijferen.


ll, 3 jaren geleden
afbeelding van ll

klachten van jongeren over verkrampte handen als gevolg van het schrijven met een pen tijdens hun examenperiode

hahaha ongelooflijk

Jeroen van Loon, 3 jaren geleden
afbeelding van Jeroen van Loon

Ook ik zelf ontkom er niet, toch is het zonde. Een handschrift bevat ontzettend veel karakteristieken eigenschappen. Grafologie is ten dode opgeschreven.

GBC, 3 jaren geleden
afbeelding van GBC

Aha Schoonschrijven.... Vrije School ?

David Lemereis, 3 jaren geleden
afbeelding van David Lemereis

Nee hoor. Gewoon een doorsnee christelijke school begin zeventiger jaren. We hadden 1 uur schoonschrijven per week. Oh, ik haatte die lessen met een passie. Ik schommelde altijd net boven de onvoldoende...

Bezoeker, 3 jaren geleden
afbeelding van Bezoeker

Vroeger had menig persoon ook al moeite met leesbaar schrijven...

Sander, 3 jaren geleden
afbeelding van Sander

Bedankt voor het genuanceerde einde. Wie kan er nog wel schoonschrijven? En wie heeft niet kramp na 3000 woorden schrijven in 3 uur.
En zouden we examens binnenkort niet gewoon ook op toetsenbord maken?

de meneer, 3 jaren geleden
afbeelding van de meneer

Ik geloof het meteen.
Ik moest laatst een tentamen doen, open vragen en anderhalf uur lang antwoorden neerpennen. Ik heb de rest van de avond met links moeten zappen en een potje FIFA zat er al helemaal niet meer in.
Mijn moraal? Schrijven met de hand KILLS!

iOS BRIGHT.app gebruiker, 3 jaren geleden
afbeelding van iOS BRIGHT.app gebruiker

Nix nieuws: sinds ik in 1990? m'n typediploma haalde op de middelbare school heb ik m'n handschrift direct opgegeven. En waarom niet, ratio toetsenbord gebruik vs schrijven is toch minstens 25:1. En de meeste tijd dat ik een pen hanteer, is voor Photoshop hahaha. En nee, ik ben geen fotograaf/designer oid.

iOS BRIGHT.app gebruiker, 3 jaren geleden
afbeelding van iOS BRIGHT.app gebruiker

Ik heb 't even nagezocht: 't was 1987 !

iOS BRIGHT.app gebruiker, 3 jaren geleden
afbeelding van iOS BRIGHT.app gebruiker

Jaaah, schoonschrijven, daarna ook nog caligrafie, met zo'n brede punt op je vulpen. Ik wordt dit jaar 40 (aargh) maar ik schrijf nooit echt meer. Inderdaad wat loze notities of boodschappenlijstjes die gewoon niet meer terug te lezen zijn. Schrijven sucks

iOS BRIGHT.app gebruiker, 3 jaren geleden
afbeelding van iOS BRIGHT.app gebruiker

Ik ben een student en ik schrijf nog meer dan genoeg en ik kan ook andermans handschrift prima lezen. Denk wel dat veel mensen te veel een computerlettertype willen immiteren wat eigenlijk helemaal niet zo geschikt is voor een handschrift.

iOS BRIGHT.app gebruiker, 3 jaren geleden
afbeelding van iOS BRIGHT.app gebruiker

Ik als regelmatige lezer van de artikelen en de reacties daarop, valt het volgende op. Bovenstaand artikel gaat over met een pen schrijven. Maar als ik veel artikelen en reacties lees gaat zo wie zo de taalvaardigheid bij mensen achteruit, gezien de vele spel- en taalfouten. Misschien komt dit door de toch niet zo goede typevaardigheid van mensen, door de eigenlijk onmogelijke toetsenborden op mobiele apparaten of doordat niemand de moeite neemt om zijn getypte tekst nog te controleren.

Er1kG, 3 jaren geleden
afbeelding van  Er1kG

Misschien wordt het tijd dat ook het handschrift digitaal gaat?

iOS BRIGHT.app gebruiker, 3 jaren geleden
afbeelding van iOS BRIGHT.app gebruiker

Kramp in mijn handen herken ik meteen helaas.
Dit heb ik altijd al gehad ook op school toen ik vroeger veel moest schrijven.
Het maakt niet uit of ik met een kroontjespen, vulpen of balpen schrijf.
Ik ben wel een van de weinigen die nog aan elkaar schrijft, misschien dat daar een oorzaak ligt.
Afijn David, ik voel met je mee. :-(

Met vriendelijke groeten,
Arno Overman.

iOS BRIGHT.app gebruiker, 3 jaren geleden
afbeelding van iOS BRIGHT.app gebruiker

Helemaal waar. Op de basisschool nooit lastaan mijn handen en na mijn examens waren mijn handen helemaal verkrampt.

Marie Pen, 3 jaren geleden
afbeelding van Marie Pen

Als ik dit zo allemaal lees heb ik toch wel medelijden met mijn landgenoten. We kunnen niets meer! We proberen overal onderuit te komen en zijn ongelofelijk gemakzuchtig geworden.
Wie zit er nu te zeuren over het schrijven van een paar regeltjes tekst. Wie krijgt daar nu "kramp' van. Weten de schrijvers wel wat kramp is?

iOS BRIGHT.app gebruiker, 3 jaren geleden
afbeelding van iOS BRIGHT.app gebruiker

Het merendeel van de doktersrecepten gaat tegenwoordig ook met de computer. Misschien is het de handtekening die je niet kunt lezen ;)


NB: Om te kunnen reageren dien je aangemeld en ingelogd te zijn op de Bright Bunch, het gratis lidmaatschap van Bright. Je bekijkt dan de site bovendien advertentie-vrij.

The Bright Bunch
inloggen aanmelden

Wie is nu Hier?

Er zijn momenteel 1 Bright Bunch lid en 159 bezoekers online.

Reacties

   

   

Gebouwd en onderhouden door joep-i.nl