Heeft Steve Jobs toch zijn zin gekregen

tags:
Userpica

De Flash Player voor Android is op nieuwere toestellen niet meer te downloaden in de Google Play Store.

Vorig jaar bleek uit een e-mail die Adobe aan partners had gestuurd dat de expert in grafische software de Flash Player voor niet verder zou ontwikkelen voor mobiele platforms. In juni kondigde Adobe aan dat het de Flash Player half augustus offline zou halen. Gisteren was het zover.

Althans voor gebruikers van nieuwere toestellen. De Flash Player is nog wel te downloaden voor toestellen die op oudere versies van Android draaien (ouder dan 4.0). Gebruikers die hun toestel van Android 4.0 upgraden naar 4.1 kunnen volgens Adobe de Flash Player beter verwijderen.

Het begin van het einde van Flash begon met de uitspraken van wijlen Steve Jobs die in 2010 uithaalde naar Adobe's Flash software. Het programma zou de belangrijkste oorzaak zijn dat Macintosh computers crashten. De topman van Apple weigerde Flash op de iPhone en iPad te ondersteunen. Flash was inefficiënt, vreette rekenkracht en belastte de accu van smartphones en tablets te zwaar. De wereld zou volgens Jobs beter overstappen naar HTML5 voor dynamische content.

Die verhuizing is veel sneller gegaan dan de meeste mensen verwachtten. In de eerste instantie was één van de grote kritiekpunten op iPhones en iPads dat ze geen Flash ondersteunden. Maar Google die vanaf Android versie 2.2 ('Froyo') Flash ondersteunde, zegt nu ook al een tijdje dat content zoals video's die altijd in Flash werden gepubliceerd, zoals op YouTube, voor mobiele apparaten ook beschikbaar zijn in HTML5. Google Chrome moet Androids standaard webbrowser worden en die ondersteunt ook geen Flash.


Atheistus, 3 jaren geleden
afbeelding van Atheistus

Heeft hij toch nog iets goeds gedaan.

0xd020, 3 jaren geleden
afbeelding van 0xd020

Hij heeft er zelfs voor gezorgd dat jouw geliefde Android is geworden wat het is.

Ando, 3 jaren geleden
afbeelding van Ando

jammer. flash doet super op mijn android gsm en blackberry tablet. echt jammer. ik vind het erg fout van apple dat ze flash ging blokeren in plaats van samen werken met adobe naar een oplossing.

Atheistus, 3 jaren geleden
afbeelding van Atheistus

Ik sta niet bekend als fan van wijlen dictator jobs, maar flash is altijd en overal onveilig geweest en slokte per definitie te veel resources op. Dat had hij of goed gezien, maar waarschijnlijker is dat hij Adobe een flinke hak wilde zetten. Op technische visie heb ik jobs nooit kunnen betrappen, wel op marketing visie.

Het succes van flash kwam uitsluitend doordat slechte vormgevers zich lieten verleiden door het feit dat websites er fancy uitzagen.
Ze vergaten alleen dat veel computers geen flash geïnstalleerd hadden (bijvoorbeeld zakelijk) en er alleen een wit of zwart scherm kwam.

Grappig genoeg waren het juist de apple fanboys die flash het meeste konden waarderen. Toen wijlen dictator jobs zich afkeerde van de heilige graal, hadden ze ineens een groot probleem.

sowieso, 3 jaren geleden
afbeelding van sowieso

Precies, Jobs wil was wet. Niet luisteren is voelen.
Flash is in de kern zeer goed. Het lost veel problemen op in de web-wereld. De echte leuke sites, degene die iets meer doen dan louter statische tekst presenteren, zijn in Flash geschreven.

Maar goed dat neemt niet weg dat Flash behoorlijk zwaar is en onveilig kan zijn. Net als veel andere weg gerelateerde technieken trouwens. De koppen bij elkaar steken was aan Jobs niet besteed.

ThijsEngel3, 3 jaren geleden
afbeelding van ThijsEngel3

Trots apple
Is goed bezig!

Pro-user, 3 jaren geleden
afbeelding van Pro-user

Jobs is other number one..

Kenneth B. Done, 3 jaren geleden
afbeelding van Kenneth B. Done

Het is beter voor iedereen en ook voor alle platforms dat de audiovisuele techniek achter alle websites universeel wordt en niet meer in handen is van een gesloten bedrijf als Adobe.

Ik vind het nogal irritant dat ik op mijn Mac zowat elke week weer het flash-update-riedeltje moet doorlopen. En waarvoor? Omdat mijn flash-player elke week weer nieuwe kwetsbaarheden vertoont? Doe mij dan maar html5. Daar is ook vast heel veel op aan te merken maar dat is tenminste van iedereen.


NB: Om te kunnen reageren dien je aangemeld en ingelogd te zijn op de Bright Bunch, het gratis lidmaatschap van Bright. Je bekijkt dan de site bovendien advertentie-vrij.

The Bright Bunch
inloggen aanmelden

Wie is nu Hier?

Er zijn momenteel 2 Bright Bunch leden en 155 bezoekers online.

Reacties

   

   

Gebouwd en onderhouden door joep-i.nl