Het vijfde telefoonmerk

Het vijfde telefoonmerk

06-06-2006 10:23 Laatste update: 30-04-2018 02:42

BenQ is sinds kort een telefoonmerk in Nederland.

Het vijfde wiel aan de wagen of moeten we BenQ in de gaten houden? Tonie bezocht de eerste persdag van BenQ-Siemens.

Zangeres Dez zingt - hoe toepasselijk - het nummer Silicon Baby.


East meets West was het thema van de eerste Nederlandse persbijeenkomst van BenQ-Siemens in club Vuong. Het Aziatische BenQ en het Europese Siemens proberen tegenwoordig samen de concurrentie met Nokia, Motorola, SonyEricsson en Samsung bij te benen. In Nederland gaat dat nog niet al te vlotjes, maar BenQ is pas een half jaartje officieel een 'merk'. Sindsdien heb ik hier nog niet veel BenQ-mobieltjes gesignaleerd. Maar dat moet natuurlijk veranderen.


De Poppy is BenQs vrouwenmobieltje.


Een Duitse design-manager was overgevlogen om te praten over het belang dat BenQ hecht aan het uiterlijk van de telefoontjes. Een paar BenQ-toestellen kregen de afgelopen maanden designprijzen, zoals de E61 en de S81. Ook BenQ heeft een 'ladyphone', de CL75 Poppy, die in augustus wordt opgevolgd door de 'Mia'. Als je maar lang genoeg volhoudt met die damesmobieltjes...


De EF81 is een redelijke RAZR-kloon met handige fotoknopjes.


Een van de beste telefoos die BenQ in zijn portfolio heeft, is EF81. Een dun klaptoestel a la Motorola's V3 RAZR. De EF81 ziet er goed uit en is vooral een lekker toestel voor wie veel foto's wil maken met z'n mobieltje. Aan de voorkant zitten vier speciale fotoknoppen. Daardoor kan je snel een foto nemen, in- en uitzoomen of het beeld lichter en donkerder maken, zonder dat je daarvoor je telefoon open hoeft te klappen.


Zangeres Dez test de fotofuncties van de EF81.


Dat werkt prima, zo bleek tijdens een test aan de Amsterdamse grachten samen met de ingehuurde fotograaf Peter Wiegman. Hij liet zien dat je tegenwoordig foto's gemaakt met mobieltjes ook prima kan uitprinten, inlijsten en aan de muur ophangen. Een van z'n mobiele foto's was op posterformaat uitgeprint en op een afstandje was niet te zien dat het kiekje met een mobieltje was gemaakt.


BenQ heeft een van de eerste HSDPA-telefoons.


Dat wordt alleen nog maar beter met het nieuwe toestel EF91, want die beschikt over een camera met 3,2 megapixels. Deze telefoon komt volgens BenQ na de zomer in Nederland op de markt. Via welke telecomaanbieder is nog niet bekend, want eerst wordt hij nog getest. Dat is nodig omdat de EF91 een van de eerste mobieltjes is die HSDPA ondersteunt. HDSPA is mobiel internet dat drie tot vier keer zo snel is als het huidige UMTS. Op dit moment heeft alleen T-Mobile in sommige steden in de randstad HSDPA-dekking, maar voorlopig alleen nog voor laptopkaarten. Het wachten is nog op de HSDPA-mobieltjes. BenQ heeft er dus al eentje. De EF91 belooft ook 3D-sound, maar qua uiterlijk en gebruik is het eigenlijk een niet al te opvallend toestel. Je ziet er in ieder geval niet aan af dat het een voorloper is.


Twee muziektelefoons van BenQ.


Ook BenQ stort zich in Nederland op de mp3-telefoons. De E61 is een lichtgewicht met handige muziekknopjes op de bovenkant van de telefoon om snel een nummer te skippen of volumne op de pompen, zonder dat je daarvoor je mobiel uit je binnenzak hoeft te halen. Nieuwtje: deze foon gaat BenQ via Telfort aanbieden aan pre-paidbellers. Dat zou dan de eerste prepaid-muziektelefoon zijn. De tweede muziektelefoon, de EF51, speelt niet alleen MP3 en AAC maar ook Windows Media, waaronder zelfs legaal gedownloade WMA-bestanden met kopieerbeveiliging volgens Microsofts 'Plays For Sure'-merk. Een exotische feature is ook dat je FM-radio kan opnemen op je telefoon.


Navigatieysteem Active Pilot op een BenQ in actie in Amsterdam.


En dan bereidt BenQ nog een eigen TomTom-concurrent voor onder de naam Active Pilot. Dit navigatiesysteem werkt met een aparte GPS-module die dankzij Bluetooth met je mobiel communiceert. Die haalt via een GPRS-verbinding met een externe server de routeinformatie en de kaartgegevens op. In Duitsland komt dit navigatiesysteem al later dit jaar op de markt voor 130 euro voor de GPS-module en een maandabonnement van 5 euro op de nationale kaarten. Maar het is volgens een BenQ-medewerker ook mogelijk om prepaid te navigeren: alleen betalen per rit. Wil je het systeem in heel Europa gebruiken dan wordt het wel een beetje prijzig: vijftig euro per maand.

Is dit een concurrent voor TomTom? Voorlopig niet. Tijdens een test met het systeem in de Amsterdamse binnenstad ging het eerst goed. Via GPRS werd de kaartinformatie opgehaald en begon het mobieltje instructies te spreken over hoe we moesten rijden. Maar op de terugweg ging het mis. De GPRS-verbinding lag eruit waardoor we helemaal geen route kregen. Dat is het probleem van het systeem: doordat alle informatie op afstand op een server staat moet je altijd via mobiel internet verbinding hebben. Over een paar jaar is dat ongetwijfeld geen probleem meer, maar op dit moment is zelfs GRPS nog te instabiel en te traag voor dit soort toepassingen. Dus wachten we rustig op HSDPA, voordat we dit weer een kans geven. Het idee van een prepaid navigatiesysteem - alleen betalen per rit - blijft interessant.

BenQ probeert van alles uit op het gebied van design en gebruik, maar krijgt nog lastig een voet tussen de deur in Nederland. De fotomobieltjes en muziektelefoons zien er best oké uit. Die muziektelefoon voor prepaidbellers is een slimme zet, terwijl dat navigatiesysteem nog wat verbeteringen nodig heeft. Misschien gloort er hoop voor BenQ als volgend jaar HSDPA-telefoons opkomen.