Hightech 'knutselen' op de MakerDays

Hightech 'knutselen' op de MakerDays

28-02-2014 08:01 Laatste update: 28-04-2018 07:20

Jody van den Tillaart

Een 5-daags walhalla voor 3D-printfreaks tot en met raketbouwers: de eerste editie van MakerDays, eind maart in Eindhoven.

Wie houdt van een beetje experimenteren, van ontwerpen tot en met dingen in elkaar knutselen en uitproberen, kan zijn hart ophalen in Eindhoven. Daar is van 26 tot en met 30 maart een nieuw evenement dat amateurknutselaars en 'echte' makers uit de industrie verbindt. Op creatieve en innovatieve hotspot Strijp-S zijn allerlei demonstraties, tentoonstellingen, lezingen, films en workshops te bezoeken.

Tijdens de Makerdays kun je veel toepassingen zien en verkennen op het gebied van 3D-printing, robotica, internet of things, elektronica en optica en alle interessante combinaties daarvan. Sommige events zijn heel specifiek voor professionals, maar voor het grote publiek zijn de volgende programmaonderdelen interessant:

STRP Share

Liefhebbers van design en technologie kennen STRP vooral van de festivals die techniek, innovatie, muziek en design combineren. Speciaal tijdens de MakerDays is er het STRP Share event in het Klokgebouw, waarbij je je kunt vergapen aan gave expo's, maar ook zelf dingen kunt doen. Zelf een stop-motionfilm maken bijvoorbeeld. En werken aan 'Claybotics', een combinatie van klei en robotica. Ook kun je er verschillende techapparaten bekijken: Minecraften op de virtualreality-bril Oculus Rift en een tentoonstelling bekijken over drones in alle soorten en maten.

Ontdekfabriek

Wil je lekker zelf de handen uit de mouwen steken, dan is de Ontdekfabriek (heel geschikt voor kinderen) de juiste plek. Op het buitenterrein kun je bijvoorbeeld werken aan een wagen, die je met een hijskraan op de testbaan kunt tillen. Ook kun je een raket bouwen en zelf lanceren.

Volta

Deze performance is een remake van Dick Raaijmakers, ook bekend onder zijn artiestennaam Kid Baltan, de Philips-onderzoeker die de grondlegger is van de elektronische muziek. In deze voorstelling wordt de eerste batterij van Alessandro Volta, de Zuil van Volta, nagebouwd. Een enorm gevaarte dat energie geeft voor precies één gloeilamp. De voorstelling laat een groot verschil zien tussen de enorme arbeid die nodig is om deze 'batterij' te maken en hoe weinig efficiënt het ding vervolgens is.

Mini Maker Fair

In het Klokgebouw is naast het STRP Share event ook de Mini Maker Fair te bezoeken. Een laagdrempelige manier om wetenschappers, hobbyisten, garageknutselaars en technologiefreaks te ontmoeten. Je kunt er 3D-printen, robots bouwen en besturen, lichtkunst maken. Het is een hele brede 'makersbeurs' voor het hele gezin.

Voor het programma (ook voor professionals en studenten) kun je terecht op de site van MakerDays.