Hoe de nieuwe Mac Pro gemaakt wordt

Hoe de nieuwe Mac Pro gemaakt wordt

25-10-2013 07:17 Laatste update: 28-04-2018 09:24

De nieuwe Mac Pro is de snelste Mac die Apple tot nu toe maakte. Maar ook de behuizing is een knap staaltje werk.

De Mac Pro is het werkpaard in de Mac-lineup. Maar de desktopcomputer voor professionals als film-editors, fotografen en muzikanten had intern al een tijdje geen upgrade meer gekregen, en was zo niet meer aantrekkelijk voor die professionals. De Mac Pro had daarnaast jarenlang dezelfde behuizing: een forse, aluminium toren waar je makkelijk meerdere harde schijven en videokaarten in kwijt kon. Heel draagbaar maakte dat die Mac Pro niet, terwijl Steve Jobs juist ooit zei: "Never trust a computer you can’t lift".

De nieuwe Mac Pro past die omschrijving een stuk beter. Het cilindervormige apparaat is maar 25 centimeter hoog met een diameter van bijna 17 centimeter en is met een gewicht van 5 kilo makkelijk op te pakken. De binnenkant van de Mac Pro is met mogelijkheden als een 12-core Intel Xeon-processor en 64 GB RAM indrukwekkend, maar de behuizing is minstens zo bijzonder. Tijdens de presentatie van de nieuwe iPads eerder deze week toonde Apple deels zien hoe die gemaakt wordt, onafhankelijk productontwerper Greg Koenig ploos dat filmpje vervolgens uit.


Een robotarm zorgt voor een gelijkmatige polijsting

Zo leren we dat de manier waarop de behuizing gemaakt wordt nogal ongebruikelijk is voor voor een computerkast. De romp van de Mac Pro wordt namelijk uit één schijf aluminium gemaakt. Dat wordt gedaan met de techniek 'dieptrekken', waarbij er meerdere keren een pers op de schijf drukt, totdat het een langwerpige buis is. Brandblussers en zuurstofflessen worden op een dezelfde manier gemaakt.


Een beschermlaag zorgt dat de glans tijdens het boren niet krast

Die buis wordt vervolgens verschillende keren gepolijst, totdat het aluminium glimt als een spiegel. Daarna moet er een gat voor de aansluitingen in de behuizing worden geboord, een beschermende coating zorgt dat er geen krassen op het glimmend metaal komen. Ook de randen van de buis worden gepolijst om zo dezelfde schuine rand te krijgen die recente iPhones en iPads ook hebben. Vervolgens wordt de behuizing geanodiseerd, waardoor die een wat donkerende kleur krijgt.

Op productfoto's ziet de Mac Pro er steevast nogal zwart uit, maar foto's van het apparaat in het wild tonen een donkere maar vooral spiegelende cilinder. Uiteindelijk gaat het niet alleen om uiterlijk, maar ook om de koeling van de Mac Pro. De ronde behuizing voert de hete lucht af die van de eveneens aluminium, driehoekige thermische kern af komt. Daar zijn alle componenten omheen gebouwd, en één grote, stille ventilator trekt die hitte naar buiten en stuwt koele lucht naar binnen. Daar waren voorheen 18 ventilatortjes voor nodig. Een knap staaltje industriële vormgeving.