Hoe duurzaam is een duurzaam huis als de bewoners het niet zijn?

Hoe duurzaam is een duurzaam huis als de bewoners het niet zijn?

03-10-2012 12:54 Laatste update: 28-04-2018 15:36

Werkt een duurzaam huis ook als er iemand zonder geitenwollensokken in woont? Concept House zoekt het uit in Rotterdam.

De TU Delft heeft met de bouwindustrie en gebiedsontwikkelaar Woonbron een huis gebouwd dat zijn eigen warmte en elektriciteit produceert. Het Delftse Concept House wordt vrijdag 5 oktober geopend in Rotterdam.

Het zijn de huidige bewoners van de Rotterdamse wijk Heijplaat, waar het huis staat, die als eerste mogen proefwonen. Dat is interessant. Want wie zelf een duurzame woning laat bouwen, is betrokken bij de gekozen groene methodes en gemotiveerd de duurzame technieken te gebruiken. Dus zijn de duurzame huizen die we tot nog toe zien daadwerkelijk groen.

Maar hoe gaan huurders of reguliere kopers met de installaties in huis om? "Hoe duurzaam een woning is, hangt voor een groot deel af van het gedrag van de bewoners", zegt Concept House. Als duurzaam wonen terrein wil winnen, moet het concurrerend en werkbaar zijn voor normale mensen, niet alleen voor milieuminnende mensen. Onderzoekers van de faculteit Industrieel Ontwerpen zullen observeren hoe proefwoners omgaan met de in het dak geïntegreerde zonnepanelen, warmtecollectoren en warmtelussen die warmte uit de aarde halen en het water- en elektriciteitsgebruik meten.

Tweede bijzonderheid is dat het Concept House stapelbaar is. Mick Eekhout, hoogleraar Productontwikkeling op de faculteit Bouwkunde: “Ons doel was te bewijzen dat duurzame, energieproducerende appartementen in verdiepingsbouw realiseerbaar zijn.” Tot een hoogte van vier bouwlagen gestapeld met andere appartementen in een gebouw is de woning nog steeds energieproducerend.