Hoe een varken een tosti wordt

Hoe een varken een tosti wordt

11-09-2013 08:57 Laatste update: 28-04-2018 10:26

De mini-stadsboerderij de Tostifabriek in Amsterdam centrum is klaar voor de maaltijd. De ham, kaas en brood groeiden ter plekke.

Het heeft 181 dagen geduurd. Maar zaterdag 14 september kun je bij de Tostifabriek dan eindelijk een tosti eten. Het moest zolang duren omdat alle ingrediënten ter plekke gemaakt zijn.

Van de koe tot de kaas duurt 89 dagen. Brood maak je van graan in 177 dagen. De ham duurt het langst: 181 dagen tot een biggetje klaar is om geslacht te worden. Dat was ook meteen het meest confronterende aan de Tostifabriek. Je zou denken dat we allemaal wel weten dat er een varken gedood wordt voor onze tosti, maar het was voor velen toch nog confronterend dierenleed.

Mediamatic is al in maart begonnen met de mini-stadsboerderij in Amsterdam centrum. Dat er veel bij het maken van een tosti komt kijken, heeft het vrijwilligersteam aan den lijve ondervonden: vroeg opstaan, loeiende koeien, stront scheppen, een vliegenplaag maar ook heel veel liefde. En nu dan tosti's. De toegang is gratis, behalve een tosti is er muziek, een rodeostier en zelfgemaakte patat.

Doel van Mediamatic is gedachtes los te maken. Van de twee varkens hebben 130 mensen kunnen eten. Is het een gek idee om per straat enkele parkeerplaatsen op te offeren voor een paar varkens. Of is het gekker om varkens in megastallen te stoppen?