Hoe kwam de deal tussen Whatsapp en Facebook tot stand?

Hoe kwam de deal tussen Whatsapp en Facebook tot stand?

05-03-2014 14:13 Laatste update: 28-04-2018 07:20

De overname van Whatsapp door Facebook lijkt meer op een vriendendienst dan een corporate sellout.

Twee weken weten we dat Whatsapp door Facebook wordt overgenomen, maar de storm die op het bericht volgde was niet te missen. Mensen zeiden massaal Whatsapp te dumpen voor Telegram (een app die niemand drie weken gelden kende), Google zou ook een bod hebben gedaan en de overnamesom van in totaal 19 miljard dollar is nog steeds ongelooflijk.

Een artikel van Forbes schijnt meer licht op de zaak, en laat zien dat het zowel simpeler als ingewikkelder is dan je misschien zou denken. Er staan wat opvallende feitjes in het stuk: Nederland zou maar liefst 9,5 miljoen actieve Whatsapp-gebruikers hebben. En Whatsapp verwacht tegen 2017 geld te gaan verdienen, zo'n miljard dollar per jaar. Het moet dan vooral makkelijk zijn om de jaarlijkse dollar die Whatsapp gebruikers in sommige landen vraagt te innen.

Toch richt het verhaal zich vooral op Jan Koum, de timide Whatsapp-oprichter van Oekraïense komaf. In januari van 2012 nam Mark Zuckerberg zo'n drie jaar na de oprichting van Whatsapp contact op met Koum. In die drie jaar tijd groeide Whatsapp harder dan Facebook, iets dat niet alleen Zuckerberg was opgevallen.

Vrienden of zakenpartners?

Koum liet het mailtje aan mede-oprichter Brian Acton zien, die zei "als iemand van het formaat van Mark Zuckerberg direct contact met je opneemt, dan reageer je". Zo gezegd zo gedaan, begin 2012 hadden Koum en Zuckerberg voor het eerst lunch. Wat volgde was eigenlijk helemaal geen zakenrelatie, maar een vriendschap. Twee jaar lang ging het helemaal niet over een overname, maar vooral over hoe zowel Zuckerberg als Koum het liefst onafhankelijk wilden zijn.

Halverwege vorig jaar kwamen liepen de Whatsapp-oprichters Android- en Chrome-baas Sundar Pichai tegen het lijf. Van het een kwam het ander en op 11 februari hadden Koum en Acton een gesprek met Google-baas Larry Page. Facebook kreeg een paar dagen daarvoor lucht van die afspraak, en zo kwam alles in een stroomversnelling.

Groter dan Facebook

De maandag voor de afspraak met Page hadden Koum en Zuckerberg een gesprek, waarin direct de belangrijkste voorwaarden werden besproken: Whatsapp zou onafhankelijk blijven en Koum zou in het bestuur van Facebook komen. De volgende dag ging Koum bij Page langs en hadden ze volgens de Whatsapp-oprichter een prettig gesprek. Hints over een overname waren er niet – of de nuchtere Koum heeft ze niet opgevangen.

Nog steeds in dezelfde week gingen Koum en Acton op donderdag langs bij Zuckerberg. "Op een dag wil ik dat jullie groter worden dan wij wat gebruikersaantallen betreft", zei Zuckerberg tegen het duo. "Wat jullie doen is qua gebruik veel alledaagser." Zuckerberg bood de twee aan vooral te blijven doen wat ze al deden, maar dan met de middelen van het grote Facebook tot hun beschikking.

Vloeken en whisky

Wat volgde was een over en weer van overnamebedragen. Zuckerberg dacht aan 15 miljard dollar, Koum had berekend dat Whatsapp eerder 20 miljard waard moest zijn. Hij keek daarvoor naar het onder meer het gebruikersaantal van Twitter, dat op dit moment zo'n 30 miljard dollar waard is.

Zuckerberg moest over dat bedrag nog even nadenken. Twee dagen later, op zaterdag, waren de twee er eindelijk uit. Zuckerberg bood Koum 19 miljard en voorwaarden die hij wel zag zitten. Een kort overleg met partner Acton en Koum was eruit: deal.

De scène die volgde zou goed passen in een Social Network 2; Koum en Zuckerberg omhelsden elkaar, Zuckerberg merkte op dat het allemaal 'fucking exciting' was en opende vervolgens een fles van Koum's favoriete whisky. Binnen het uur werden de papieren getekend en was het gepiept, ze hoefden alleen hun werknemers en de rest van de wereld op de hoogte te brengen.

Van alle redenen waarom Facebook Whatsapp koopt is dit de belangrijkste

Deze Rus profiteert van de onrust na de WhatsApp-overname