Hoe Twitter langzaam de nek omdraait van app-makers

tags:
Userpica

Populaire app Tweetbot kan zijn nieuwe versie niet doorzetten door strenge nieuwe regels van Twitter.

Een publiek geheim kun je het ondertussen nauwelijks meer noemen: Twitter is al die Twitter-apps liever kwijt dan rijk. Twee weken geleden onderstreepten ze die wens nog maar eens in een set nieuwe regels. De regels zorgden even voor ophef, ontwikkelaars van prominente apps Tweetbot en Twitterrific wisten dat snel te sussen. Nu blijken de regels toch strikter dan gedacht.

Een van de grote struikelblokken is namelijk de limiet die alle Twitter-apps krijgen. Tot nu toe mochten Twitter-apps van derden zoveel gebruikers hebben als ze wilden. Nu mogen dat er honderdduizend zijn, zitten apps daar nu al boven dan wordt de limiet twee maal hun huidige aantal gebruikers. Vrij funest voor ontwikkelaars wiens bestaan afhangt van constante verkopen en dus constante groei.

Het eerste zichtbare slachtoffer is Tweetbot. De makers van de populaire iOS app werken aan Tweetbot voor Mac. Een open alfa liep al een paar weken met groot succes. De app was snel, functioneler, completer en stabieler dan die van Twitter zelf (laatste update: bijna 15 maanden geleden!).

Door de nieuwe regels kan Tapbots hun open testfase niet doorzetten want dit zou simpelweg te veel gebruikers opleveren, meer dan Twitter toestaat. Op die manier zou de app niet meer verkocht kunnen worden als die eenmaal klaar is. Die bizarre situatie vrezen meer ontwikkelaars: dat hun app het gebruikersplafond bereikt en niet meer verkocht kan worden. Dan kun je als kleine ontwikkelaar wel inpakken.

En Twitter verrast weer met een klein maar gemeen steekje. Onder tweets stond altijd netjes hoe die gepost waren: via web, Twitter voor Android, Tweetdeck, Tweetbot etc. In Twitter voor iPhone en Android verdween die info maanden terug al, nu is op het web ook niet meer te zien welke app mensen gebruiken voor Twitter. Misschien betekent het niets, maar het lijkt de zoveelste stap om de onafhankelijke app klein en onzichtbaar te maken en te houden.

Ondertussen denk ik aan de zijlijn maar een ding: als ze bij Twitter om wat voor reden dan ook zo graag willen dat we hún apps gebruiken, maak die dan aantrekkelijk! Maak mooie apps, concurreer eerlijk met die onafhankelijken. Of kan een bedrijf met dik 900 werknemers het zonder vals spelen niet winnen van kleine ontwikkelaars met twee, drie of vier werknemers?

door Floris Poort, 29-08-2012 4 reacties, 7353 views

Thijs Oost, 3 jaren geleden
afbeelding van Thijs Oost

Hopelijk gaat Twitter niet verder met deze onzin; ik gebruik nooit de applicatie/website van Twitter zelf (Tweedle, Scope en MetroTwit zijn nu eenmaal beter). Ook TweetDeck (desktop) is alleen maar slechter geworden na de overname.

Ysteege, 3 jaren geleden
afbeelding van Ysteege

Ikzelf gebruik ook liever tweetbot. Twitter doet zichzelf de das om als ze niet meer soepel worden

tbrouwernl, 3 jaren geleden
afbeelding van tbrouwernl

Zolang Twitter.com zich zo dictatoriaal blijft opstellen doe ik er niets mee. Jammer, maar de destructieve bedrijfsvoering doen het product geen goed.

Atheistus, 3 jaren geleden
afbeelding van Atheistus

Twitter, dat was toch dat wat je moeder leuk vond? (net als hyves)

Nee serieus, wie gelooft nou dat een businessmodel gebaseerd op een zeepbel, alleen overleeft op basis van nutteloze content die door anderen "gestolen" wordt.
Gestolen is tussen aanhalingstekens omdat het natuurlijk weggegeven is als de eerste shot van heroïne.

Dus hou op met huilie huilie en betaal, of wees stil als ontwikkelaar.


NB: Om te kunnen reageren dien je aangemeld en ingelogd te zijn op de Bright Bunch, het gratis lidmaatschap van Bright. Je bekijkt dan de site bovendien advertentie-vrij.

The Bright Bunch
inloggen aanmelden

Wie is nu Hier?

Er zijn momenteel 0 Bright Bunch leden en 78 bezoekers online.

Reacties

   

   

Gebouwd en onderhouden door joep-i.nl