Houten vloer waarin je de vorm van de boom terugziet

tags:
Userpica

Bolefloor, fabrikant van vloerplanken die de vorm van de boom volgen, scant iedere houten plank in om een passende vloer te kunnen maken.

De houten vloerplanken van Bolefloor hebben geen rechte zijdes maar volgen de lijnen van de boomstam. "De natuur creëert geen rechte vloerdelen, die ontstonden door technologische beperkingen." Allemaal dezelfde vorm past nu eenmaal makkelijker aan elkaar. Bolefloor maakt een houten vloer natuurlijker. Je ziet de boom als het ware liggen.

Van iedere ruwe plank wordt zodra die uit het bos komt een scan gemaakt. Aan de universiteit van Talinn ontwikkelde software zorgt vervolgens voor een optimale match om bij een uitstulpsel een passende deuk te vinden. "Innovatieve optimalisatiealgoritmen voor plaatsingssoftware", aldus de folder.

Sinds Bolefloor op ons pad kwam, gaat het goed met het Nederlandse bedrijf. Inmiddels zijn de planken naast eiken ook leverbaar in es, esdoorn, kers en walnoot en heb je naast massieve delen ook de optie voor gelaagd hout (voor op bijvoorbeeld vloerverwarming) te kiezen.

Maar wij snappen er geen hout van. Bovenstaand schema zou moeten bewijzen dat Bolefloor meer vloer per bos mogelijk maakt. "Wij gebruiken tot 20% meer van elke gezaagde plank." Waarom zou de fabrikant van de grijze planken ze zo zagen als op het plaatje? En waar zit nou het zaagvoordeel? Stel de boomstam heeft een uitstulpsel naar buiten, dan heeft de volgende plank niet een passende deuk maar juist datzelfde uitstulpsel. Wie kan ons helpen? Of moeten we het met een korreltje zout nemen en volgt Bolefloor het gezegde Van dik hout zaagt men planken?


Corrie Gerritsma, 3 jaren geleden
afbeelding van Corrie Gerritsma

Ze scannen ze juist in om de planken van de ene boom met die van een andere boom te kunnen matchen denk ik..

Simon90, 3 jaren geleden
afbeelding van Simon90

Dan kun je lang zoeken vrees ik.

Asjemenou, 3 jaren geleden
afbeelding van Asjemenou

Aangezien de ruwe randen nog even netjes gemaakt moeten worden, vermoed ik dat er bij het matchen wel wat gesmokkeld wordt. Als het net niet helemaal past kunnen ze dat natuurlijk best corrigeren als ze bezig zijn met de randafwerking. Neemt niet weg, dat de plank efficienter wordt gebruikt en er minder afval ontstaat.

Diatopia, 3 jaren geleden
afbeelding van Diatopia

Wel wat punten van kritiek:
Bij zaagfouten op locatie heb je een probleem.
Houtresten worden ook steeds beter gerecycled.

Verder mooie innovatie.

Simon90, 3 jaren geleden
afbeelding van Simon90

Laten we het er op houden dat het vooral mooi is.

Flater, 3 jaren geleden
Paul Sip, 3 jaren geleden
afbeelding van Paul Sip

Corrie Gerritsma slaat de spijker helemaal op de kop. En de computer smokkelt niet maar rekent voortdurend en zoekt naar het optimale resultaat. Richard Kers, parketteur uit Nieuwegein, heeft inmiddels 2 vloeren geplaatst en zegt dat de planken perfect passen. Wel moet je altijd met z'n tweeën zijn om het goed te kunnen plaatsen. De vloeren worden a.d.h.v. een nauwkeurige tekening (CAD)op maat geleverd met een geringe overmaat aan de randen, zodat zaagfouten zijn uitgesloten. Natuurlijk is het wel een product voor de niche markt en zul je het niet op iedere hoek van de straat tegen gaan komen.

Freek op 't Einde, 3 jaren geleden
afbeelding van Freek op 't Einde

briljant idee, fantastische uitvoering


NB: Om te kunnen reageren dien je aangemeld en ingelogd te zijn op de Bright Bunch, het gratis lidmaatschap van Bright. Je bekijkt dan de site bovendien advertentie-vrij.

The Bright Bunch
inloggen aanmelden

Wie is nu Hier?

Er zijn momenteel 4 Bright Bunch leden en 118 bezoekers online.

Reacties

   

   

Gebouwd en onderhouden door joep-i.nl