Hovercraft die je zonder les kan besturen

tags:
Userpica

De Aerofex 'hoverbike' is zo snel als een helikopter en zo makkelijk te besturen als een quad.

Zogenaamde vertical take-off and landing (VTOL) voertuigen zijn niet nieuw. Naast natuurlijk de helikopter, valt ook de bekende verticaal opstijgende Harrier Jump Jet in deze categorie. Maar er is meer! Het Amerikaanse Aerofex is bezig met de quad onder de uit stilstand opstijgende vliegtuigen.

Verticaal opstijgen is een stuk lastiger dan een klim na een aanloop. En ook landen is niet makkelijk. Succesvolle VTOL’s hebben dan ook altijd een computersysteem dat bijspringt tijdens die benarde momenten. Dat maakt zulke vliegtuigen naast handig vooral peperduur. Aerofex doet het anders: zijn nog naamloze 'hoverbike' stijgt zonder gezeur verticaal op. Na wat bochtenwerk zet de piloot de toekomstbrommer net zo makkelijk weer aan de grond. Voor de veiligheid nog allemaal vlak boven de grond, in principe kan het voertuig net zo hoog als een helikopter.

Volgens de makers bestuur je het apparaat met je natuurlijke gevoel voor balans. Wil dat zeggen dat scooterjeugd over een paar jaar hoog in de wolken hangt? Waarschijnlijk niet. Naast dat er nog een boel horden te nemen zijn, gaan de eerste exemplaren naar het leger. Mochten de mannen van Aerofex van gedachten veranderen: ik sta met helm en al klaar voor een testvlucht!

door Floris Poort, 21-08-2012 6 reacties, 4254 views

Joekewarmerdam, 3 jaren geleden
Asjemenou, 3 jaren geleden
afbeelding van Asjemenou

Grappig ding. Lijkt me wel inspannend om te besturen. Je bent constant aan het balanceren en corrigeren. In het straatbeeld verwacht ik ze niet, daarvoor maakt zo'n ding te veel lawaai en doet te veel stof opwaaien.

Oli4k, 3 jaren geleden
afbeelding van Oli4k

Dat constant corrigeren kan ook gedaan worden door een processor en een paar sensoren. Net zoals je een segway niet zelf rechtop hoeft te houden met je evenwicht.

Er zijn trouwens verschillende mensen die dit soort twin rotors hebben gebouwd maar dan afstandbestuurd. Een soort drones, zeg maar.

Asjemenou, 3 jaren geleden
afbeelding van Asjemenou

@Oli4k: je moet even goed het artikel lezen voordat je commentaar geeft. Er staat toch duidelijk: "Volgens de makers bestuur je het apparaat met je natuurlijke gevoel voor balans." dus niks geen processor en sensors.

Oli4k, 3 jaren geleden
afbeelding van Oli4k

En jij moet mijn reactie goed lezen voordat je commentaar geeft. Er staat heel duidelijk 'kan'. Als in, dat zou je kunnen doen als het een probleem is.

Sander db, 3 jaren geleden
afbeelding van Sander db

Ziet er heel gaaf uit!


NB: Om te kunnen reageren dien je aangemeld en ingelogd te zijn op de Bright Bunch, het gratis lidmaatschap van Bright. Je bekijkt dan de site bovendien advertentie-vrij.

The Bright Bunch
inloggen aanmelden

Wie is nu Hier?

Er zijn momenteel 1 Bright Bunch lid en 91 bezoekers online.

Reacties

   

   

Gebouwd en onderhouden door joep-i.nl