IBM bouwt werkende 7 nanometer-processor

IBM bouwt werkende 7 nanometer-processor

09-07-2015 09:45 Laatste update: 27-04-2018 23:05

IBM heeft als eerste werkende testchips gemaakt op basis van 7 nanometer-technologie: de helft kleiner dan de huidige processoren.

Gordon Moore, oprichter van Intel, voorspelde in de zestiger jaren dat het aantal transistoren op processoren grofweg iedere twee jaar zou verdubbelen. Dat bleek later een voorspelling die een wetmatigheid werd en bekend is komen te staan als de Wet van Moore.

Die zelfde Moore zei echter dit jaar dat hij de Wet van Moore in de komende 10 jaar ziet sneuvelen. Er dreigen rare effecten te ontstaan, zoals het lekken van stroompjes in de chips naarmate de circuits kleiner en kleiner worden. Op een gegeven moment is de grens bereikt en moet er gezocht worden naar andere materialen.

Silicium-germanium

De huidige siliciumchips in computers en dergelijke zijn veelal 22nm of zelf 14nm. De volgende stap, 10nm, heeft IBM met een doorbraak weten over te slaan. In het lab hebben wetenschappers werkende prototype 7nm chips gemaakt met een beperkt aantal transistoren. Dat lukte omdat IBM geen 'gewoon' silicium gebruikte maar silicium-germanium (SiGe).

In de toekomst betekent deze doorbraak nog kleinere chips of chips met hetzelfde formaat als de huidige maar dan met tweemaal zoveel rekenkracht. IBM denkt dat de volgende generatie cloud, Big Data en mobiele netwerken op dergelijke chips zal draaien.

Pas in 2020

Ondanks de doorbraak van IBM is de Wet van Moore al aan het afsterven. Terwijl we nu in het 14nm-tijdperk zitten en mogelijk volgend jaar de eerste 10nm-chips uit de fabriek rollen, zal het waarschijnlijk tot 2020 duren voordat IBM's eerste 7nm-chips hun weg naar de apparatuur in ons leven vinden. Dat zou een verdubbeling van iedere vijf jaar betekenen.

Intel beweerde echter eerder dit jaar nog dat de Wet van Moore nog steeds voor hen geldt. Intel zou volgend jaar met 10nm-chips komen en in 2018 met 7nm. Of dad daadwerkelijk lukt, is echter nog maar de vraag. Intel heeft zijn deadlines om de meest recente 14nm-chips, de Broadwell en de Skylake, te introduceren wegens technische drempels uitgesteld.