Implantaat werkt als bioreactor en doodt kankercellen

Implantaat werkt als bioreactor en doodt kankercellen

07-10-2013 12:19 Laatste update: 28-04-2018 09:55

Huidkankerpatienten kunnen baat hebben bij een implantaat dat in het lichaam een sterke immuunreactie opwekt die kankercellen doodt.

Een team van wetenschappers en doktoren in Boston ontwikkelde een nieuwe behandelmethode voor huidkanker.
Doktoren plaatsen bij een patiënt met huidkanker een kleine 'spons' onder de huid ter grootte van een aspirine. De spons bestaat uit polymeren met een vaccin. Het implantaat bootst als het ware een infectie na waardoor immuuncellen op de infectie afkomen. Het vaccin stimuleert deze cellen en het immuunsysteem om kanker te leren herkennen en als vijand te zien. De supercharged cellen zullen vervolgens de kankercellen in het lichaam aanvallen en vernietigen.

In proeven met muizen met melanoma, de meest dodelijke vorm van huidkanker, bleek de overlevingskans van de muizen 90 procent. De helft van de muizen had na de behandeling geen kanker meer. Dankzij deze eerste proeven wordt de behandeling de komende twee jaar in een klinische proef met 25 patiënten onderzocht.

Het gebruik van het immuunsysteem van het eigen lichaam om kanker te bestrijden zou veel goedkoper kunnen zijn dan andere behandelmethodes. Het zou bovendien minder drempels opwerpen bij medische instanties die de methode moeten goedkeuren. De wetenschappers verwachten het vaccin-implantaat ook te kunnen gebruiken voor andere vormen van kanker.

De ontwikkeling om kanker een halt toe te roepen gaan steeds sneller. Zo snel dat het Nederlandse Kanker Instituut denkt dat kanker over twintig jaar in 90 procent van de gevallen niet meer dodelijk is.