Industrieel ontwerper is geheim agent

Industrieel ontwerper is geheim agent

11-11-2013 07:13 Laatste update: 28-04-2018 08:53

Met fictieve bezorgerdiensten en een doos op straat houdt Hidden Design ons voor de gek om een eerlijke reactie te ontlokken.

Industrieel ontwerp is meer dan het ontwikkelen van de nieuwe Senseo. In een digitaliserende wereld met een overschot aan spullen laat het Eindhovense collectief Afdeling Buitengewone Zaken heel concreet zien dat de rol van de ontwerper meer in proces, service en systeem ligt. Voor dat systeemontwerp hielden de mannen een heel dorp voor de gek en deden ze zich wekenlang voor als salesteam van energie in het achterland van India.

Industrieel Ontwerper is het leukste beroep dat er is, dat laat de Afdeling Buitengewone Zaken zeker zien. Ze hebben vele projecten gedaan waar ze de mooiste rollen mochten spelen waarin ze iedereen met toestemming voor de gek hielden en kregen er nog voor betaald ook.

Neem de persoonlijke scanner, een hightech apparaat waar je in gescand wordt waarna er uit een printer een profielschets met persoonlijke tips volgt. In werkelijkheid niets meer dan een doos met wat lampjes waarin jij moedwillig met je handen omhoog gaat staan. In een ruimte op 100 meter afstand googlen de zeven mannen zich een ongeluk op de door jezelf ingevoerde gegevens. Wat zij handmatig bij elkaar schrapen wordt jouw profielschets die bij de doos uit een printer rolt. En jij thuis vertellen over de futuristische scanner die echt heel goed werkte.

Deze stand up comedy is niet voor de lol. De Afdeling noemt het Hidden Design. Omdat gebruikers zich anders gedragen als ze weten dat je als ontwerper iets test dan hoe ze dat in werkelijkheid gaan doen, moet je voor een realistischere test als ontwerper verborgen blijven. "Mensen reageren het eerlijkst in hun natuurlijke omgeving." Ook kan een gebruiker niet altijd weten of hij een product zal gaan gebruiken. We vragen het wel in democratische processen, maar een gebruiker weet niet echt wat hij wil. Hoe vraag je een boer in India of hij geld over heeft voor een Smart Grid? "Een ongeletterde Indiase boer laat je niet participeren in een co-creatie sessie en een Belgische slager laat je achter zijn snijplank staan. Juist als een nieuwe technologie hun leven gaat veranderen."

De ontwerpers worden geheim agent. Ze verbergen zich achter de rollen die met het te testen product gaan bestaan. Het Smart Grid in India is veel te abstract voor de boer, maar door het te vertalen naar twintig lampjes die hij moet delen krijg je wel boven water of zo'n systeem levensvatbaar kan zijn. Dus togen de mannen als sales team van een fictief energiebedrijf naar India om hun lampen te verkopen. De gebruikers zijn wel echt en reageren ook eerlijk. Zo meten de ontwerpers het effect van een echt product zonder de ontwikkelingskosten die met een werkelijke introductie gepaard gaan.

De site van de Afdeling leest als een avonturenboek waarin zeven jongens iedereen voor de gek houden. In het Belgische Wieze deden ze zich voor als de verkopers van een online boodschappendienst en installateurs van de bijbehorende brievenbussen. En dan in een verborgen kamer kijken hoe mensen online bestellen, terwijl de zeven vervolgens handmatig je boodschappenlijstje naar de slager brachten en verkleed als bezorger de karbonades in je brievenbus propten. Ik zag onderstaande film op de Dutch Design Week en vroeg me af of ik niet voor de gek werd gehouden werd.

Hidden Design from Afdeling Buitengewone Zaken on Vimeo.