Infographic: verbanden tussen de grote filosofen

tags:
Userpica

Met hulp van gegevens van Wikipedia maakte een data-visualisator een infographic die in een beeld laat zien welke filosofen elkaar beïnvloedden.

Een fijne post op statistiekenblog Drunks&Lampposts ("Statistieken worden vaak gebruikt zoals een dronkenlap gebruik maakt van een straatlantaarn: als ondersteuning, niet als verlichting.") Data-visualisator Simon Raper vatte de geschiedenis van de filosofie samen in een grafiek. Dit deed hij door te kijken naar de 'beïnvloed door'-sectie op Wikipedia.

Hoe meer mensen beïnvloed door een filosoof zijn, hoe groter het bolletje. Met het blote oog geschat heeft Georg Hegel de meeste connecties, gevolgd door Kant, Marx, Nietzsche en Aristoteles.

Blijkbaar heeft Raper niet door dat hij echt iets heel tofs heeft gemaakt. De grafiek komt er met een paar afbeeldingen een beetje karig vanaf en het grootste gedeelte van de blogpost gaat over hoe lezers hun eigen beïnvloedingsgrafiek kunnen maken. Heel makkelijk, volgens Raper, je hoeft alleen maar de informatie uit Wikipedia te halen met Dpedia en Snorql, schoon te maken met URL Decoder en dan in Gephi vormgeven.


groot

groot

door Bram van Dijk, 23-06-2012 3 reacties, 4553 views

Asjemenou, 3 jaren geleden
afbeelding van Asjemenou

DrunkS met een S.

Bram van Dijk, 3 jaren geleden
afbeelding van Bram van Dijk

Ahaaja, ik zie het, ssssssstom. Dank je!

BrightKnight, 3 jaren geleden
afbeelding van BrightKnight

om de "verbanden tussen de grote filosofen" te zien moet je nog even een WHERE-clause toevoegen om de ruis van de kleintjes te filteren...


NB: Om te kunnen reageren dien je aangemeld en ingelogd te zijn op de Bright Bunch, het gratis lidmaatschap van Bright. Je bekijkt dan de site bovendien advertentie-vrij.

The Bright Bunch
inloggen aanmelden

Wie is nu Hier?

Er zijn momenteel 2 Bright Bunch leden en 126 bezoekers online.

Reacties

   

   

Gebouwd en onderhouden door joep-i.nl