Insectrobot TU Delft vliegt zelfstandig door de kas

Insectrobot TU Delft vliegt zelfstandig door de kas

16-12-2013 08:17 Laatste update: 28-04-2018 08:22

TU Delft heeft een zelfstandig vliegend robotje dat lijkt op een libelle ontwikkeld. Hij weegt maar 20 gram.

De TU Delft heeft een kleine insectachtige robot ontwikkeld die zelfstandig door onbekende ruimtes kan vliegen. De DelFly Explorer weegt maar 20 gram en heeft een cameraatje aan boord. Hij omzeilt al flapperend met zijn transparante vleugels alle obstakels. Dat doet het miniatuurvliegtuigje dankzij een nieuw systeem met stereoscopisch beeld.

Volgens de ontwikkelaars kunnen fruittelers de DelFly gebruiken om in kassen te kijken of er al fruit rijp is. De DelFly doet wat denken aan het speelgoed DragonFly uit 2007, maar dan een stuk lichter en slimmer. De vleugeltjes zijn gemaakt van een soort transparante keukenfolie, verder is hij gemaakt van carbonstaafjes en elektronica. Het zwaarste onderdeel is de accu, die al na 9 minuten vliegen leeg is.

De afstand tot obstakels bepaalt de DelFly door de beelden van de twee camera's te combineren, net zoals mensen doen met hun ogen. De minuscule computer verwerkt de beelden net zo snel als ze worden ontvangen, waardoor hij precies weet waar zich obstakels bevinden. Als er een obstakel wordt gedetecteerd, vliegt de DelFly nog een klein stukje verder en maakt daarna een cirkelbeweging tot het obstakel niet meer zichtbaar is. Vervolgens vliegt de DelFly in die richting verder.

Het vliegende robotje kan autonoom opstijgen. De gegevens van de sensoren worden aan boord verwerkt, zonder tussenkomst van mensen of een externe computer. Quadrocopters die ook obstakels kunnen ontwijken wegen volgens TU Delft meestal 50 keer zo veel.