Inslikbare 3d-camera scant je slokdarm

Inslikbare 3d-camera scant je slokdarm

16-01-2013 09:45 Laatste update: 28-04-2018 14:03

Teun van den Neste

Onderzoekers hebben een pilvormige 3d-camera uitgevonden waarmee de binnenkant van je slokdarm real-time in kaart kan worden gebracht.

Normaal gezien wordt er een hele buis met aan het einde een camera je strot in geduwd om je slokdarm te bekijken. Dat kan erg pijnlijk zijn en in sommige gevallen gebeurt dit zelfs onder verdoving.

Daar komt nu gelukkig verandering in. Artsen van het Massachusetts General ziekenhuis in het Amerikaanse Boston vonden een 3d-camera ter grootte van een pil uit die je met een glaasje water door kan slikken. Ook is het nieuwe toestel een stuk sneller en preciezer. Binnen enkele minuten krijgen artsen beelden te zien met microscopische details. Door die details kunnen doktoren eerder abnormale patronen in de slokdarm spotten die een mogelijke indicatie zijn voor slokdarmkanker.

De nieuwe camera gaat vooral worden gebruikt bij een mogelijke diagnose van Barrett-slokdarm, waarbij het slijmvlies dat de slokdarm beschermt, is aangetast door brandend maagzuur. Er word geschat dat zo’n 5 procent van de volwassenen in Nederland een Barrett-slokdarm heeft. Zij hebben daardoor een verhoogde kans op slokdarmkanker.

De kleine 3d-camera werkt met Optical Frequency Doimain Imaging (OFDI). Een constant ronddraaiende laser zendt een lichtstraal uit die reflecteert op de wand van de slokdarm. De verzamelde data wordt vervolgens via een draad die aan het toestel vast zit doorgestuurd naar een computer die de gegevens in beelden omzet.

Hoewel de camera momenteel niet verder reikt dan de slokdarm is hoofdonderzoeker Gary Tearney positief over de toekomst. “We zijn van plan om ook camerapillen te ontwikkelen die diagnoses kunnen maken in de maag en zelfs in de dunne –en dikke darm.”