Internetsector: 'Overheid schoffeert en is arrogant'

Internetsector: 'Overheid schoffeert en is arrogant'

27-01-2015 19:13 Laatste update: 28-04-2018 01:39

DINL, de spreekbuis van de internetsector, heeft geen goed woord over voor het huidige overheidsbeleid.

Je hoeft niet lang met directeur Michiel Steltman te praten, wil je de ergernis in zijn stem horen. Als directeur van de Stichting Digitale Infrastructuur Nederland (DINL) maakt hij zich hard voor vrijwel alle bedrijven die het internet in Nederland mogelijk maken. “Wij zijn de motor van het internet”, zegt hij tegen Bright. Hostingbedrijven, providers, datacenters, domeinbeheerders; de bedrijven onder de motorkap.

Waar is hij zo boos over, dan?

“Het is de gesloten en ouderwetse cultuur van de top van justitie. De overheid denkt het online domein op dezelfde manier te kunnen inrichten als het fysieke domein.” Hij neemt het voorbeeld van de politie. “Daar wil de overheid geen inmenging van bedrijven of burgers. Het idee van een burgerwacht is de gruwel van justitie. Maar in het online domein werkt het anders. Je kunt dan niet alleen te werk gaan.” Bedrijven die door DINL vertegenwoordigd worden, voelen zich totaal gepasseerd.

Hij geeft twee voorbeelden

Als eerste: het terughackvoorstel. Hiermee kan de politie inbreken in domeinen en informatie blokkeren en verwijderen. “De internetsector vindt dit voorstel totaal ongewenst. Niemand is er in geïnteresseerd. Maar dat wordt niet serieus genomen. De overheid heeft steeds de houding van: ’ik zal het jullie nog één keer uitleggen hoe het werkt’, terwijl de kennis en de finesse ontbreekt.”

Het andere voorbeeld: het datawetsvoorstel van PvdA, waaraan DINL heeft meegeschreven. Steltman is er trots op. Maar dan: “Na drie dagen wordt het zo maar door minister Opstelten aan de kant geschoven. Dat vind ik schofferend gedrag. Die houding van ‘niemand hoeft mij te zeggen hoe het moet’, misplaatste arrogantie zonder fatsoen. Ik vind dat het echt niet kan.”

Wat moet er nu gebeuren?

Met deze boze noodkreet wil de DINL de politiek wakker schudden. Het internet moet zijn eigen wettelijke kader krijgen (“De eerste luchtvaart viel onder de wetten van de scheepvaart, dat kunnen we ons ook niet meer voorstellen”) en de arrogantie moet plaatsmaken voor openheid. Steltman: “Nu is er te weinig verstand van zaken aan de top van justitie. Dat moet veranderen.”