iOS-ontwikkelaars kunnen precies zien welke apps je hebt

iOS-ontwikkelaars kunnen precies zien welke apps je hebt

30-03-2013 13:32 Laatste update: 28-04-2018 13:01

Zonder dat aan de gebruiker te vragen, kunnen app-ontwikkelaars zien welke apps je op iOS geïnstalleerd hebt.

Ontwikkelaars van iOS-apps kunnen precies zien welke apps de gebruikers van hun app allemaal nog meer geïnstalleerd hebben. Dat vertelde Stijn Veger, oprichter van Nederlandse app-ontwikkelaar MobilePioneers, gisteren tijdens het Immovator Apps&Data event. TVGiDS.tv, een app van MobilePioneers, verzamelt die informatie volgens Veger anoniem, om vervolgens gericht te kunnen adverteren.

iPhoneclub ging op onderzoek uit en vond dat het voor ontwikkelaars inderdaad mogelijk is te zien welke apps je hebt geïnstalleerd, zonder dat nadrukkelijk te vragen. Als een app voor iOS je locatie wil weten of in je Fotoalbum, Agenda of Adresboek wil kijken, moet je daar als gebruiker nadrukkelijk toestemming voor geven.

Ook merkt iPhoneclub op dat er eerder ook al apps waren die je geïnstalleerde apps in kaart brachten. In dat geval gaat het echter om apps als AppZapp, dat nadrukkelijk bedoeld is voor het ontdekken en delen van apps. Launch Center Pro kan eveneens zien welke apps je gebruikt, maar ook daar is het voor de gebruiker duidelijk en transparant dat en waarom het gebeurt.

Dergelijke apps maken gebruik van methodes als handleOpenURL en x-callback-url. Dat zijn technieken waardoor apps met elkaar kunnen communiceren. Dat is handig voor apps als Launch Center Pro, die vanuit een overzicht andere apps opent, soms inclusief een bepaalde handeling. Ook populaire apps als Instapaper en Drafts maken gebruik van x-callback-url.

Maar waar die apps de mogelijkheid elkaar te detecteren gebruiken voor een functionaliteit voor de gebruiker, doet MobilePioneers het om beter te kunnen adverteren. Volgens de ontwikkelaar wordt het in de privacyverklaring van TVGiDS.tv vermeldt. Heel duidelijk is die echter niet, er wordt nergens nadrukkelijk over geïnstalleerde apps gesproken, enkel dat ‘sommige gegevens permanent bewaard worden, maar wel anoniem’.

In principe doet MobilePioneers dus niets fout, maar je kan je afvragen of je zoiets niet nadrukkelijker aan gebruikers zou moeten melden. Ook is het een interessant vraagstuk voor Apple, dat door gebruikers geïnstalleerde apps wellicht net als locatie en adressen zou moeten toevoegen aan de categorie privacygevoelig.